nieuws

Vastgoedmarkt Eindhoven profiteert van groei

regios

De Eindhovense vastgoedmarkt profiteert van de sterke regionale economische groei van 2,6 procent in 2016 en 1,8 procent in 2017. Hierdoor vinden meer beleggers de weg naar de Eindhovense vastgoedmarkt. De winkelleegstand is echter hoog met 18,8 procent in de binnenstad.

Dat schrijft ING Economisch Bureau en ING REF Market Research in een marktrapport. Zuidoost-Brabant groeit hiermee fors meer dan het landelijk verwachte gemiddelde van 1,8 en 1,3 procent. In 2015 was er bijna sprake van een verdrievoudiging van het beleggingsvolume naar 320 miljoen euro van 120 miljoen euro in 2014. In het eerste halfjaar was er echter nog weinig beleggingsactiviteit in Eindhoven.

Vooral particuliere beleggers zijn actief. Internationale beleggers richten zich vooral op logistiek vastgoed in de regio Eindhoven. Als gevolg van de aanhoudende interesse zijn ook de aanvangsrendementen iets gedaald. Eindhoven en omgeving is een belangrijke economische regio in Nederland en eindigt steevast hoog op innovatielijstjes. Eindhoven groeit tot 2030 met 8 procent van 225.000 nu naar ruim 243.000 inwoners. De regio profileert zich dan ook als de Brainport van Nederland en zoekt continu naar een betere aansluiting met de Randstad en met andere internationale economische kerngebieden.

De Eindhovense kantorenmarkt heeft de afgelopen jaren effectief de leegstand weten terug te dringen van 18 procent in 2014 naar 12 procent op een voorraad van 1,47 miljoen vierkante meter. De prime yield komt uit op 7 procent, de tophuur bedraagt 180 euro per m2 per jaar en de opname kwam uit op 36.000 m2 in de eerste jaarhelft. Er is fors ingezet op het transformeren van verouderde kantoorpanden naar alternatieve gebruiksmogelijkheden zoals appartementen en studentenhuisvesting. De opname van nieuwe kantoormeters is het afgelopen jaar gestegen: met name het stationsgebied is in trek.

Op de bedrijfsruimtemarkt bedraagt de leegstand 8 procent. De prime yield ligt met 6 procent zelfs fors lager dan op de kantorenmarkt. Voor winkelvastgoed is de leegstand toegenomen, dit komt met name door een aantal faillissementen die gaten hebben geslagen in de winkelstraten. Medio 2016 is de winkelleegstand 13,8 procent en in de binnenstad zelfs bijna 19 procent. Het faillissement van V&D had hierbij de grootste impact. Zonder dit lege pand zou de leegstand echter zijn afgenomen tot 11,7 procent.

Hoewel er nog geen huurder voor het V&D-pand heeft getekend, maakt ING (REF) zich geen zorgen. Hudson’s Bay Capital toont belangstelling, net als Topshelf en WoonXL. In de binnenstad is het moeilijk om winkelruimte te bemachtigen, mede doordat internationale retailers steeds vaker interesse tonen voor Eindhoven zoals TK Maxx, Decathlon en Primark. Dat sentiment wordt weerspiegeld in de lage prime yield voor topretail van 4,2 procent.

‘De positie van Eindhoven als werkstad is sterk door de combinatie van vooraanstaande multinationals, een solide mkb en snelgroeiende startups’, aldus ING regio-econoom Thijs Geijer. ‘Dit geeft Eindhoven ook als woon- en winkelstad een impuls. Zo heeft de Lichtstad met de Demer inmiddels de drukstbezochte winkelstraat onder de rivieren.’

Reageer op dit artikel