nieuws

Prijsgroei Amsterdam met 22 procent ‘problematisch’

regios

De prijsontwikkeling in de NVM-regio Amsterdam begint met een plus van ruim 22 procent op jaarbasis problematische vormen aan te nemen. Dat zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma in reactie op de kwartaalcijfers.

Prijsgroei Amsterdam met 22 procent ‘problematisch’

‘Er is sprake van een duidelijke tweedeling op de Nederlandse koopwoningmarkt. De ontwikkelingen in regio’s met veel krapte, zoals Amsterdam en een aantal centra van studentensteden zijn zorgelijk.’ Ten opzichte van het tweede kwartaal werden woningen gemiddeld 6 procent duurder. In de regio Amsterdam zal het volgens NVM niet lang meer duren voordat de gemiddelde verkoopprijs 50 procent hoger ligt dan op de bodem van 2013. 

De gemiddelde prijs van een Amsterdams appartement ligt eind derde kwartaal op 303.000 euro en een woning kost 323.000 euro. De gemiddelde verkoopprijs in de hoofdstad was het afgelopen kwartaal 3,4 procent hoger dan de gemiddelde vraagprijs. Het woningaanbod in Amsterdam slinkt in sneltempo. Aan het eind van het derde kwartaal stonden 1.852 woningen te koop tegen 2.417 in het tweede kwartaal. Ter vergelijking: in 2012 stonden er 8.970 huizen in de stad te koop.

Met het huidige tempo van dalend aanbod is er volgens Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) in 2017 geen huis meer te koop in de stad. Plaatsen als Zaanstad, Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel beginnen nu ook extreme verkopersmarkten te worden, aldus MVA tegen Het Parool. Amsterdam Zuidoost en Nieuw-West zijn nu nog redelijk betaalbaar maar als deze markt zo door gaat kan het niet lang duren of ook hier gaan de huizenprijzen substantieel stijgen.

Reageer op dit artikel