nieuws

Opening stadskantoor Venlo met groenste gevel ter wereld

regios

Op 14 oktober wordt het nieuwe stadskantoor van Venlo geopend. Het cradle-to-cradle-kantoor heeft de grootste groene gevel ter wereld. De bouwkosten bedroegen 35 miljoen euro.

Opening stadskantoor Venlo met groenste gevel ter wereld

Het gebouw is ontworpen door Kraaijvanger Architects en is zoveel mogelijk ontwikkeld volgens de cradle to cradle-visie van de Duitser Michiel Braungart. Ballast Nedam heeft het kantoor gerealiseerd. Het kantoor omvat 13.500 m2 kantoorruimte met 630 werkplekken, een publiekshal met expositieruimte, vergaderruimten, een parkeergarage met 450 openbare parkeerplaatsen en 400 plaatsen in de fietsenstalling. De gemeente Venlo ruilt de vier huidige locaties in voor de nieuwbouw aan Hanzeplaats 1 in Venlo-Zuid.

De pure bouwkosten bedroegen 35 miljoen euro. De totale kosten inclusief inrichting komen uit op 46 miljoen euro. Dat is volgens het budget, aldus het stadsbestuur. Venlo, dat in 2018 de meest duurzame stad van Europa wil zijn, staat vierkant achter de forse investering. Die zal naar verwachting in veertig jaar tijd een besparing van ongeveer 17 miljoen euro opleveren.

Acht jaar lang onderzochten gemeente, Kraaijvanger en partners hoe de cradle to cradle–gedachte het beste kon worden doorgevoerd in het stadskantoor – zowel in het groot als in het klein. Zo zijn de bureaustoelen in het gebouw volledig recyclebaar en de vloerbedekking is gemaakt van gerecycled materiaal zoals plastic flessen. De groene gevel is een verticale tuin met vele soorten flora en fauna en zuivert daarmee de lucht van de weg en spoorbaan naast het gebouw. Ook binnen zijn er groene wanden die bijdragen aan de luchtvochtigheid, het zuurstofgehalte en de akoestiek.De gebouwvorm en functie passen volgens Kraaijvanger optimaal in elkaar: de vorm van de vide draagt bijvoorbeeld bij aan de ventilatiestromen. Bijzonder is dat dit gebouw zich aangepast heeft aan zijn omgeving: de groene gevel zit aan de kant van de verkeersweg en spoorbaan, voor een betere zuivering van de lucht. Er is een gesloten waterkringloop, waarbij het regenwater op een natuurlijke manier wordt gezuiverd en de groene gevels voedt, maar ook als toiletwater wordt gebruikt. En de materialenkringloop zorgt ervoor dat het gebouw een grondstoffenbank is geworden. (MvL) 

Reageer op dit artikel