nieuws

Mogelijk biodome, hotels en woningen bij paleis Soestdijk

regios

VolkerWessels, Meyer Bergman en Royal HaskoningDHV dingen mee naar de koop en herontwikkeling van paleis Soestdijk in Baarn. De drie partijen mogen eind april 2017 een bod doen om het paleis, het landgoed en de bijbehorende gebouwen te kopen en hun plannen uit te voeren.

Mogelijk biodome, hotels en woningen bij paleis Soestdijk

Dat schrijft minister Stef Blok (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de gemeenteraden van Baarn en Soest en Provinciale Staten van Utrecht zijn geïnformeerd. Het voormalige woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard staat al tien jaar leeg. De nieuwe eigenaar moet het paleis minstens vijftien jaar exploiteren, duurzaamheid staat voorop en het paleis moet toegankelijk blijven voor een breed publiek.

Het plan Eden Soestdijk is een initiatief van Stichting Eden Soestdijk, Royal HaskoningDHV, Mecanoo architecten en Kossmann.dejong tentoonstellingsarchitecten. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komt een duurzaam vijfsterren boutique-hotel. Op het voormalige marechausseeterrein komen honderd tot 125 woningen. Het paleis gaat dienst doen als informatiecentrum. In de paleisvleugels komen interactieve ‘wonderkamers’. In het park komt een biodome, een kas waarin het poolklimaat en het tropisch regenwoud wordt nagebootst en ook een ‘experience’ naar de planeet Mars mogelijk is. Ook universiteiten, hogescholen, roc’s, European Space Agency en de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zijn bij het plan betrokken.

Het plan Made by Holland is ontwikkeld door Meyer Bergman, Westergasfabriek, Hylkema Consultants en Leeuwenpoort. Dit plan maakt een podium voor de innovatiekracht van Nederland. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg is ruimte voor ontvangsten en evenementen. Er komen hotels en horeca op verschillende plekken op het landgoed. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 (half)vrijstaande woningen. Het park wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt. Het paleis biedt ruimte aan tentoonstellingen. In de vleugels kunnen bedrijven en kennisorganisaties ruimte huren om hun nieuwste innovaties te presenteren. Ook West8, Tom Postma Design, Tinker Imagineers, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Horwath HTL, Motivaction, Goudappel Coffeng en 4Building werken mee.

Het plan Nationaal Ensemble is bedacht door VolkerWessels en vier dochterondernemingen. Het idee is om van Soestdijk weer een buitenplaats te maken, waar bezoekers in het park kunnen picknicken, wandelen en sporten. In het park komen ook horecapunten. Het paleis ondergaat geen grootschalige renovatie, het wordt bestemd voor ontvangsten en bezoekers. Halverwege het parkbos komt een nieuw paviljoen als publiekstrekker, dat aansluit op een nieuwe as: het Grand Canal.

In het paviljoen komt een ‘Cathédrale d’Images’, met grote hoge projecties over uiteenlopende onderwerpen op de wanden, speciale effecten en ruimtevullende muziek. Op het voormalige marechausseeterrein komt een villawijk met veertig (half)vrijstaande woningen. Aan de overkant van de Amsterdamsestraatweg komen zeventig appartementen en herenhuizen. VolkerWessels werkt hierbij samen met Van Hoogevest Architecten,  H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex, DGO Concept en Staatsbosbeheer. (MvL)

Reageer op dit artikel