nieuws

Leegstandsboete voor woningbezitters

regios

Amsterdam gaat de leegstand van huizen nog fermer bestrijden gezien de grote druk op de woningmarkt. Zo mogen woningen niet meer zonder reden langer dan zes maanden leegstaan.

Dat heeft Amsterdam bekendgemaakt. Met nieuwe regels kan de gemeente eigenaren van alle zelfstandige woningen om opheldering vragen en boetes opleggen. Leegstand moet door eigenaren voortaan worden gemeld bij de gemeente. In het uiterste geval kan de gemeente een andere bewoner voordragen voor een leegstaande woning. Voorheen kon alleen de leegstand van (kantoor)gebouwen worden aangepakt.

Wethouder wonen Laurens Ivens: ‘De ruimte in Amsterdam is schaars en moet daarom zo goed mogelijk worden benut. Amsterdam handhaaft streng op alle vormen van woonfraude. Met deze nieuwe regels kunnen vanaf nu ook leegstaande woningen aangepakt worden. Zo worden alle huizen in de stad gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk om in te wonen.’

Soms staan woningen leeg in afwachting van renovatie of afhandeling van een erfenis. Maar het komt ook voor dat Amsterdamse huizen niet bewoond worden en een goede reden ontbreekt. Eigenaren moeten daarom, na inwerkingtreding van de nieuwe leegstandverordening, na zes maanden leegstand van de woning dit melden bij de gemeente. Mocht dit niet gebeuren dan wordt de persoon in eerste instantie uitgenodigd voor een gesprek.

Als de gemeente erna alsnog niet op de hoogte wordt gesteld kan er vervolgens een boete worden opgelegd. Voor woningeigenaren is deze boete 2.500 euro en voor professionele verhuurders is de boete 5.000 euro. Naar verwachting zal de nieuwe leegstandverordening in november worden vastgesteld door de gemeenteraad, waarna de verordening op 1 december in werking kan treden.

Reageer op dit artikel