nieuws

Groen licht voor ontwikkeling Schiekwartier

regios

De gemeenteraad van Schiedam heeft ingestemd met de ontwikkelstrategie voor het Schiekwartier. In de eerste fase rondom de Koemarkt is plaats voor een vastgoedprogramma van 12.000 m2.

De visie is opgesteld door Team Schiedam, een samenwerkingsverband tussen de bureaus Felixx, Studio Komma en Basic City A+U. Het gebied moet een ontmoetingsplek aan de Schie worden met de functies wonen, werken en ontspannen. Het vastgoedprogramma is nog niet vastgelegd. In de eerste fase wordt op een grondpositie van 6.000 m2 een vastgoedprogramma van 12.000 m2 gerealiseerd. Grondeigenaar Schiedam gaat vanaf nu op zoek naar investerende marktpartijen.

Daarbij wordt de Koemarkt opgeschoond en verbonden met het water. Het plein zal een schakel moeten vormen tussen het werkgebied Nieuw-Mathenesse en de historische binnenstad. De naastgelegen en momenteel braakliggende voormalige VROM-locatie biedt in de toekomst plaats aan een nieuw programma dat past bij zowel de historische stad als het werkgebied. De ontwikkelingsstrategie stelt een gefaseerde transformatie voor door gemeente, marktpartijen en publiek.

Het is een flexibel plan dat de ruimtelijke, sociale en economische ontwikkelmogelijkheden van het plangebied op hoofdlijnen richting geeft. Het gehele plangebied van 3 hectare is daarbij verdeeld in een aantal deelopgaven. De totale gebiedsontwikkeling neemt tien tot vijftien jaar in beslag. Het Schiekwartier moet uiteindelijk een levendig stadsdeel rondom het Schiekanaal worden en een entree naar de binnenstad zijn.

Reageer op dit artikel