nieuws

Den Haag steekt miljoenen in verfraaiing binnenstad

regios

Den Haag gaat fors investeren in verdere verfraaiing van het centrum. In de eerste fase worden voor 6 miljoen euro verkeersbarrières aangepakt. De auto zal er voortaan ‘te gast’ zijn.

Dat heeft wethouder Boudewijn Revis bekendgemaakt. Vier kruisingen op de route Spui, Hofweg en Kneuterdijk vormen volgens hem nu een grote barrière tussen de verschillende delen van de binnenstad. Het gaat om de kruisingen Kalvermarkt/Grote Marktstraat, Binnenhof/Buitenhof, Plaats/Lange Vijverberg en Kneuterdijk/Lange Voorhout. Deze ‘hartlijn’ moet veel aantrekkelijker worden en juist verbinden.

Het Spui is volgens de wethouder nu teveel een ‘harde, stenen scheidslijn’ die voorkomt dat toeristen en winkelend publiek van het ene ‘sfeergebied’ naar het andere gaan. ‘Bij het Buitenhof kunnen we een visuele oversteek maken door bijvoorbeeld het wegprofiel naar het Binnenhof door te trekken’, betoogde Revis.

De auto wordt teruggedrongen en zal voortaan ‘te gast’ zijn op de route. Het moet vooral een loop- en fietsroute met veel groen worden, aldus Revis. In latere fases komt de verbinding tussen het nieuwe onderwijs- en cultuurcomplex aan het Spuiplein en de tegenover gelegen Nieuwe Kerk aan de beurt. Ook het gebied voor Coolcat-winkel De Snoeptrommel en restauranthotel ’t Goude Hooft aan de Dagelijkse Groenmarkt zal worden aangepakt.

Het eerste project is onderdeel van een groter plan om van Den Haag ‘de mooiste binnenstad van Europa’ te maken. Daarmee hoopt Den Haag een topbestemming voor stedentrips te worden en concurrenten als Kopenhagen, Geneve en Antwerpen de loef af te steken. De afgelopen decennia hanteerde Den Haag het motto De Kern Gezond. De komende jaren heet het programma De Kern Buitengewoon. (MvL) 

Reageer op dit artikel