nieuws

Groen licht voor megabioscoop Ypenburg

regios

De bouw van een megabioscoop bij station Ypenburg in Den Haag door de Belgische firma Euroscoop gaat door. Het stadsbestuur heeft de bezwaren van Unibail-Rodamco afgewezen, blijkt uit berichtgeving van Omroep West.

Dat betekent dat op een al lang braakliggend stuk grond tussen de Plas van Reef en het spoor langs de A12 een bioscoop verrijst met elf filmzalen en in totaal 2.597 zitplaatsen. Ook komt er horeca in het complex dat vijf verdiepingen hoog wordt. Dat blijkt uit documenten die de Haagse wethouder Joris Wijsmuller aan de gemeenteraad heeft gestuurd, schrijft omroepwest.nl.

De raad moet op 29 september definitief groen licht geven voor de plannen. Maar een ruime meerderheid is voor, zo bleek al eerder. De wethouder stelt dat de komst van een nieuwe megabioscoop nauwelijks effecten heeft op de bestaande, vaak kleinere, zalen in de regio. Wel kan Pathé in Scheveningen (2.000 stoelen) er hinder van gaan ondervinden.

Advocatenkantoor Houthoff Buruma had namens Unibail-Rodamco – eigenaar van winkelcentra Leidsenhage en Stadshart Zoetermeer – bezwaar aangetekend tegen de Haagse plannen. Volgens Unibail-Rodamco zou er geen behoefte meer zijn aan nieuwe zalen, omdat er in Zoetermeer al een bioscoop is en Unibail ook in Leidsenhage een heel grote nieuwe bioscoop plant. Unibail investeert 200 miljoen euro in de uitbreiding en renovatie van Leidsenhage.

Het Haagse stadbestuur wijst de bezwaren van de winkelbelegger echter van de hand. Weliswaar heeft de nieuwe bioscoop een licht overaanbod aan stoelen van 7 procent tot gevolg. Maar een ‘modern bioscoopconcept met horeca’ op een heel goed bereikbare plek ontbreekt nog in Den Haag. Bovendien zou het bij bioscopen zo werken dat het aanbod een vraag creëert. Dat zou blijken uit bezoekcijfers uit Tilburg en Breda, waar na de bouw van nieuwe bioscopen veel meer mensen naar de film zijn gegaan. 

Reageer op dit artikel