nieuws

Zaanstad zint op 20.000 nieuwe woningen

regios

Zaanstad wil zijn huidige plancapaciteit van 6.000 woningen verdubbelen tot verdrievoudigen. Hoogbouw en nieuwbouw op uitleglocaties zijn daarbij bespreekbaar.

Zaanstad zint op 20.000 nieuwe woningen

Dat zei wethouder Ruimtelijke Ordening Jeroen Olthof tegen vakblad Cobouw. Voor de bouw van 5.000 woningen heeft Zaanstad al locaties aangewezen, waaronder terreinen van een aantal sportverenigingen. Daarmee kan de stad met nu 150.000 inwoners de komende acht jaar vooruit. Om de overloop vanuit Amsterdam op te vangen, heeft de Zaanstreek echter meer bouwlocaties nodig, stelt Olthof. Binnenstedelijk is er volgens hem weinig ruimte. Hij denkt vooral aan transformatie van verouderde industriegebieden, woningbouw in de groene buitengebieden en hoogbouw.

Bouwbedrijf Van der Gragt noemt de bouw van 20.000 woningen de komende decennia ‘pure noodzaak’. ‘Er is nog steeds aanwas vanuit Amsterdam. Bovendien is Zaanstad onderdeel van metropool Amsterdam waar in totaal behoefte is aan 300.000 woningen’, aldus directeur Ton van der Laan. Volgens hem is er vooral behoefte aan seniorenwoningen. Hij zet wel vraagtekens bij de haalbaarheid. Bedrijven op industrieterreinen zullen niet zomaar wijken voor een woningbouwplan, terwijl provincie en milieubeweging gaan liggen voor woningbouw in het weiland.

Reageer op dit artikel