nieuws

Transformatie stationsgebied Leiden rond 2025 klaar

regios

De potentie van het Leidse stationsgebied is nog onbenut. De transformatie van het stationsgebied, met de bouw van De Lorentz van 50.000 m2 voorop, zal daar grote verandering in brengen.

Dat zei Paul Laudy, VVD-wethouder Bouw en Openbare Ruimte, in reactie op de presentatie van het definitieve ontwerp van het multifunctionele gebouwencomplex. ‘De huidige inrichting van het gebied oogt kil en sluit niet aan bij de kansen die dit belangrijkste knooppunt van Leiden biedt. De bouw van De Lorentz zal een enorme boost betekenen voor het stationsgebied, maar ook voor de stad. Leiden krijgt eindelijk een waardige entree tot haar stad, waar het ook nog aangenaam vertoeven is. De Lorentz helpt de uitstraling van ons stationsgebied te veranderen van saai en grijs naar levendig en modern.’

Rob Vester, ontwikkeldirecteur bij Syntrus Achmea Real Estate & Finance, noemt het Leidse stationsgebied een toplocatie. ‘Het station Leiden Centraal is een van de grootste OV-knooppunten van Nederland. Het ligt vlakbij Schiphol. Daarnaast verbindt het gebied een historische binnenstad vol unieke monumenten met een modern Bio Science Park. Dit stationsgebied biedt enorme potentie om prettig te wonen, te werken en te verblijven.’

Het Leidse stationsgebied trekt dagelijks zo’n 70.000 bezoekers. Tot 2025 werkt Leiden in fases aan een mooier stationsgebied. Er ligt een omvangrijk stedenbouwkundig plan aan ten grondslag van Maxwan Architects + Urbanists. Kern ervan is het stationsgebied tot fraaie stadsentree van Leiden te maken, die de historische binnenstad verbindt met het Bio Science Park. Het tweede project wordt gerealiseerd aan de andere kant van het Ballonpad. Synchroon realiseert er naar voorlopig ontwerp twee woontorens met ongeveer honderd appartementen, een hotel met 132 kamers, 1.000 m2 horeca en een parkeergarage.

Deze locatie is deels eigendom van de gemeente, deels eigendom van ABN-Amro. Een ander project is de transformatie van het YNS-gebouw aan het Stationsplein. Dit pand, waar nu de Jumbo in zit met daarboven studenten die antikraak wonen, is eigendom van Ymere en NS. Ook het Morspoortterrein (woningen), de Trafolocatie (kantoren) en het Morssingelblok (woningen, detailhandel en maatschappelijke voorzieningen) worden herontwikkeld. 

Reageer op dit artikel