nieuws

Nieuw gebouw stationsgebied Leiden tot 70 meter hoog

regios

Het definitieve ontwerp van het eerste nieuwbouwproject aan de centrumkant van het Leidse stationsgebied is bekend: een plintgebouw met winkels, horeca en kantoorruimte met daarbovenop twee woontorens en een kantoortoren.

Nieuw gebouw stationsgebied Leiden tot 70 meter hoog

Eindbelegger van het ruim 50.000 m2 grote multifunctionele gebouwencomplex wordt Syntrus Achmea Real Estate & Finance. De gemeente Leiden, bouwer Van Wijnen Projectontwikkeling West, toekomstig eigenaar Syntrus Achmea en architect Neutelings Riedijk Architecten hebben het ontwerp op 9 december gepresenteerd. Het plangebied ligt tussen het Stationsplein, Schuttersveld en Ballonpad. Een groot deel ligt al vijftien jaar braak, nadat Bever Holding van Ronnie van der Putte daar twaalf jaar lang geen werkzaamheden uitvoerde.

Het multifunctionele gebouw met de naam De Lorentz zal bestaan uit een donkerkleurig plintgebouw en drie lichtkleurige torens. In het vierlaagse plintgebouw wordt op de begane grond aan het Stationsplein en de Stationsweg 1.800 m2 aan winkels en horeca gerealiseerd; op de bovenste etages komt 4.500 m2 kantoorruimte. In het hart van het plintgebouw bevindt zich straks een parkeergarage, in de kelder is een openbare fietsenstalling met 4.800 plekken voorzien. Het dak van het plintgebouw wordt ingericht met terrassen en beplanting.

In de eerste fase van het project realiseert Van Wijnen dit plintgebouw en de twee woontorens. Deze woontorens met 167 luxueuze appartementen zullen uit de sokkel van het plintgebouw verrijzen. Syntrus Achmea neemt het plintgebouw in belegging. Namens het Achmea Dutch Value Added Residential Partnership zal de vermogensbeheerder de appartementen in de vrije sector verhuren. In de tweede fase realiseert Van Wijnen de kantoortoren met 16.000 m2 kantoorruimte. De drie torens worden 40 tot 70 meter hoog.

Begin 2016 vangt de sloop van de oude panden aan en medio 2016 beginnen de bouwwerkzaamheden. De Lorentz wordt het eerste nieuwbouwproject in het te herontwikkelen Leidse stationsgebied. Aan het nieuwe stationsgebied ligt een omvangrijk stedenbouwkundig plan ten grondslag van Maxwan Architects + Urbanists. Kern ervan is het stationsgebied tot fraaie stadsentree van Leiden te maken, die de historische binnenstad verbindt met het Bio Science Park.

Reageer op dit artikel