nieuws

Mislukte nieuwbouw ROC Leiden ‘persoonlijk verwijtbaar’

regios

Het voormalige bestuur van ROC Leiden heeft onverantwoord en verwijtbaar gehandeld bij twee nieuwbouwprojecten en is daarvoor mogelijk aansprakelijk te stellen.

Mislukte nieuwbouw ROC Leiden ‘persoonlijk verwijtbaar’

Dat concludeert de commissie huisvesting ROC Leiden in het rapport Ontspoorde ambitie. Volgens commissie-voorzitter hoogleraar Pauline Meurs moest alles wijken voor de nieuwbouwambities van het toenmalige bestuur, waarvan leraren en studenten de dupe werden. Oorspronkelijk wilde ROC Leiden 46 miljoen euro uittrekken voor de vervanging van twintig verouderde panden door een groot nieuw pand. Uiteindelijk liet de mbo-instelling voor 223 miljoen euro twee panden realiseren die niet geschikt bleken voor goed onderwijs.

Het duurste en grootste gebouw Lammenschans bij station Lammenschans is volgens de commissie ongeschikt om onderwijs in te geven. Er zijn geen aparte lokalen maar enkel open ruimtes. De trappengangen zijn veel te smal, er zijn te weinig liften. Omdat er verdiepingen zijn geschrapt, is het niet mogelijk om op alle verdiepingen van de ene naar de andere kant van het pand te komen. Het gebouw Level bij centraal station heeft teveel (niet verhuurde) commerciële ruimtes voor een hotel, een restaurant, een fitness- en een revalidatiecentrum.

Deze zomer zegde minister Bussemaker de onderwijsinstelling 40 miljoen euro toe om het ROC voor faillissement te behoeden. Daarvan was 23 miljoen euro nodig om eindbelegger Green Real Estate af te kopen. Niet alleen het bestuur, ook het ministerie van onderwijs, de Onderwijsinspectie, de gemeente Leiden en (externe) adviseurs van het ROC hebben steken laten vallen. In een reactie roept Bussemaker de zittende toezichthouders van ROC Leiden op nader onderzoek te doen naar mogelijk persoonlijk verwijtbaar handelen door de voormalige bestuurders. Het gaat om voormalig voorzitter Jacques van Gaal en ex-collegelid Marieke Jas.

‘Het bestuur heeft zich te zeer verlaten op adviezen van een te beperkt gezelschap van enkele externe adviseurs. Evenwichtige en daarmee effectieve tegenspraak is niet georganiseerd; de besluitvorming over de nieuwbouw heeft in en rond het college van bestuur in zeer beperkte kring plaatsgevonden’, aldus de commissie. De commissie noemt het onbegrijpelijk dat de inspectie ROC Leiden pas in 2012 onder verscherpt toezicht plaatste. Bussemaker greep pas in februari 2015 in, bijna drie jaar nadat de nieuwe ROC-voorzitter alarm sloeg. Dat heeft ‘onnodig lang geduurd’, aldus Meurs.

Reageer op dit artikel