nieuws

Herontwikkeling Ringerscomplex Alkmaar onzeker

regios

De herontwikkeling van de voormalige Ringers Chocoladefabriek in Alkmaar naar een Delicatesse Experience Center is zeer ongewis. Rabo Vastgoedgroep zou het complex willen verkopen aan een woningontwikkelaar.

Herontwikkeling Ringerscomplex Alkmaar onzeker

Dat stelt conceptbedenker Arthur Dontje van chocoladebedrijf Dobla. De fabriek is eigendom van BPD, onderdeel van Rabo Vastgoedgroep. BOEi, de nationale maatschappij voor industrieel erfgoed, zou het complex kopen en herontwikkelen volgens het delicatesse-concept. De onderhandelingen over de aankoop van het Ringerscomplex zijn volgens Dontje echter vastgelopen op de prijs. ‘Overeenstemming tussen BOEi en Rabobank over de aankoop is in de huidige patstelling ook in 2016 niet te verwachten’, aldus Dontje. Dobla wil bovendien dat de oude fabriek een monumentale status krijgt, zodat sloop schier onmogelijk wordt.

‘Rabo Vastgoedgroep denkt dat andere scenario’s voor deze plek lucratiever zijn, en meent daarom dat de grond onder het Ringerscomplex nog miljoenen euro’s waard is. Met die vraagprijs houdt BOEi nooit genoeg geld over om de Ringersfabriek in oude luister te restaureren.’ Volgens de initiatiefnemer wil Rabo Vastgoedgroep de Ringersfabriek laten plaatsmaken voor een woningbouwproject. Daarvoor zou de vastgoedtak van Rabobank hebben gepleit bij de gemeente. Gemeente Alkmaar en Rabo-ontwikkelaar BPD willen voorlopig niet reageren. Ze denken in de loop van 2016 meer duidelijkheid over het project te kunnen geven.

Reageer op dit artikel