nieuws

‘Geen outlets op noordelijke perifere locaties’

regios

De provinciebesturen van Groningen, Friesland en Drenthe moeten zo snel mogelijk duidelijk maken dat ze geen ruimte zien voor factory outlets op nieuwe perifere detailhandelslocaties.

‘Geen outlets op noordelijke perifere locaties’

Dat stellen IVBN, Vastgoed Belang en Detailhandel Nederland in een brief aan de besturen van de drie noordelijke provincies. Volgens de drie belangenverenigingen ontbreekt het in de regio nog aan provinciaal beleid, met duidelijke keuzes voor het versterken van bestaande, toekomstbestendige en perspectiefrijke locaties.

‘De initiatiefnemers voor een factory outlet center maken daar gebruik van: “Als het hier niet lukt om een FOC te vestigen, dan gaan we wel naar de andere provincie of gemeente.” Na het initiatief in Zuidbroek volgt Assen, na Assen mogelijk Winschoten en na Winschoten mogelijk Drachten. Met een helder en afwijzend standpunt van de drie Noordelijke provincies kan er een einde komen aan dat tegen elkaar uitspelen’, aldus IVBN, Vastgoed Belang en Detailhandel Nederland.

De ontwikkelende belegger Revascom wil bij het TT-circuit in Assen een outletcentrum laten verrijzen met in de eerste fase een oppervlakte van 16.000 m2. Het leeuwendeel (10.000 m2) is bestemd voor mode. Deze fase moet vóór 2020 klaar zijn. In een eventuele tweede fase kan daar maximaal 7.500 m2 bijkomen. Eerder ving Revascom bot met een plan voor nieuwbouw in Zuidbroek. De provincie Groningen verbood de komst van een outletcentrum in Oost-Groningen.

De komst van het outletcentrum naar Assen zou leiden tot een ‘aanvaardbare’ omzetdaling in de provinciehoofdstad en omgeving van 3 tot 5,4 procent. Provincie en gemeente kunnen daarom groen licht geven voor de nieuwbouw, schreven CityWorks, Strabo en Bas Consultants in een 27 oktober gepresenteerd onderzoeksrapport.

Reageer op dit artikel