nieuws

Fiod-inval Leiden wegens zaak ROC Leiden

regios

De Fiod heeft op 10 december een inval gedaan bij Servicepunt71, behorend bij de gemeente Leiden. Leiden zou geen overdrachtsbelasting hebben betaald over een deel van het nieuwbouwcomplex van ROC Leiden.

Fiod-inval Leiden wegens zaak ROC Leiden

Dat schrijft het Leidsch Dagblad op basis van een brief van het stadsbestuur aan de gemeenteraad. De fiscale opsporingsdienst heeft administratie opgevraagd over de bouw van het Da Vinci College, dat ruimte huurt in het omstreden nieuwbouwcomplex van ROC Leiden naast het station Lammenschans.

De inval komt na een verschil van inzicht over de overdrachtsbelasting, waar de gemeente met de Belastingdienst over steggelt. Volgens de fiscus heeft de gemeente Leiden te weinig (16 miljoen euro) betaald voor het desbetreffende bouwdeel, terwijl het volgens de inspecteurs 29 miljoen waard is. Door die ‘korting’ had de gemeente geen recht op een vrijstelling die ze zichzelf wel heeft gegeven.

De Belastingdienst dreigt met een naheffing van 1,7 miljoen euro, inclusief strafheffing en rente. Hoewel Leiden op 21 oktober nog met de Belastingdienst over de zaak heeft gesproken, heeft de fiscus niet meer gereageerd en heeft de Fiod op 9 december het Servicepunt laten binnenvallen. ‘Wij zijn verrast door het onderzoek aangezien wij dachten nog in overleg te zijn met de Belastingdienst’, schrijven burgemeester en wethouders in de brief.

Reageer op dit artikel