nieuws

Amsterdam zet in op 10.500 jongerenwoningen

regios

Studentencomplex Blue-Gray met 348 wooneenheden is op 11 december geopend. Het getransformeerde kantoor ligt tegenover het AMC in Amsterdam-Zuidoost-zuid. Amsterdam wil nog 10.500 studenten- en jongerenwoningen.

Amsterdam zet in op 10.500 jongerenwoningen

Dat laat de gemeente Amsterdam weten. De studenten zijn de eerste vaste bewoners van het Amstel III-gebied. Wethouder Laurens Ivens (Wonen): ‘In Amsterdam staat 1,3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte leeg. We verwachten dat de aankomende tijd ook steeds meer verzorgingshuizen leeg komen te staan. De gemeente Amsterdam zet vol in op de transformatie van lege panden naar nieuwe woningen. Zo realiseerden we vorig jaar 23 procent van de totale woningbouw door transformatie.’

De plannen voor deze transformatie bestaan al sinds 2011, zegt Jelte Tilma van initiatiefnemer Nispa.  ‘Dit voormalige kantoor van ABN-Amro leende zich goed voor ombouw naar zelfstandige wooneenheden. De ombouw is uiteindelijk binnen een half jaar gerealiseerd. De financiering was in beginsel lastig, maar nu de markt beter is kunnen er veel meer leegstaande panden geschikt gemaakt worden voor studenten, ouderen of andere specifieke groepen.’

Het stadsbestuur wil de komende jaren door nieuwbouw of transformatie 8.000 extra studentenwoningen en 2.500 extra jongerenwoningen realiseren, bovenop de bestaande voorraad. Minimaal 60 procent van deze woningen moet een betaalbare huur krijgen. Voor studenten en jongeren vormen een laag inkomen en een korte inschrijvingsduur namelijk vaak de barrières om zich in Amsterdam te kunnen vestigen.

In Zuidoost zijn de studenten meer dan welkom, stelt Emile Jaensch, bestuurder van Zuidoost: ‘Het aantal jonge stedelingen in ons stadsdeel blijft groeien. In totaal wonen hier nu ruim 4.000 studenten. Logisch ook. De bereikbaarheid is goed, net als de prijs-kwaliteitverhouding van de woningen. De studenten zorgen voor levendigheid in ons stadsdeel en maken gebruik van allerlei voorzieningen. Dus we zijn in meerdere opzichten blij met ze.’

Reageer op dit artikel