nieuws

Woontoren van 92 meter op plein Den Haag Centraal

regios

Den Haag blijft vasthouden aan woningbouw op het Koningin Julianaplein. De woontoren van maximaal 92 meter moet langs de Rijnstraat komen, zodat het zicht op New Babylon niet wordt belemmerd.

Dat schrijft het Haagse college van B&W in een brief aan de gemeenteraad. Het eerdere plan van het stadsbestuur wees de gemeenteraad deze zomer nog af. Wethouder Boudewijn Revis stelde toen een U-vorming woongebouw voor langs New Babylon, het station en de Rijnstraatkant. New Babylon en bewoners van de nieuwe woontorens brachten in dat daarmee hun zicht zou worden belemmerd. Een meerderheid van de Haagse gemeenteraad wees het plan van de hand.

In het nieuwe plan houdt het stadsbestuur vast aan de oppervlakte van maximaal 37.400 m2, bestemd voor woningbouw en maximaal 4.500 m2 aan commerciële voorzieningen. De bebouwing wordt echter geconcentreerd aan de Rijnstraat. Door het smallere bouwoppervlak mag het woongebouw ruim twee keer zo hoog worden: maximaal 92 in plaats van 40 meter. De eerder geselecteerde ontwikkelaars Provast, TBI/Synchroon en VolkerWessels Vastgoed mogen nu binnen dit kader een plan uitwerken.

In het nieuwe plan heeft Den Haag ook het aantal parkeerplaatsen in de ondergrondse fietsenstalling verkleind naar 8.500, waar eerder 10.000 gewenst waren. Omdat Den Haag zich in het verleden had rijk gerekend met de opbrengst van het in 2010 geschrapte 70.000 m2 grote M-gebouw naar ontwerp van Rem Koolhaas, moet de hofstad flink afschrijven op de grondexploitatie van het plein. Dit jaar komt het negatieve saldo uit op ruim 20,6 miljoen euro. Eind 2020 loopt het tekort op tot ruim 26 miljoen euro. De gemeenteraad moet toestemming geven voor de dekking van dit tekort met 18,4 miljoen euro uit de voorziening KJ-plein.

Reageer op dit artikel