nieuws

Roc Leiden maakt schoon schip na record-vastgoedverlies

regios

Dit weekend moet een uitgewerkt plan van aanpak van Roc Leiden bij de Onderwijsinspectie liggen. De bodem van de kas komt in december opnieuw in zicht. na het recordverlies van 49 miljoen vanwege vastgoedverplichtingen.

Roc Leiden maakt schoon schip na record-vastgoedverlies

Dat meldt de website van de Algemene Onderwijsbond. Het herstelplan is cruciaal voor de toekomst van de school, maar ook voor het voortbestaan op de korte termijn. Het verlies valt volgens de vakbond toe te schrijven aan een reeks bijzondere lasten, waaronder een forse afwaardering op het vastgoed. Zo is in de boeken het Lammenschansgebouw in een klap met 23 miljoen euro afgewaardeerd tot 58 miljoen euro. Dat hangt weer samen met het feit dat het roc het gebouw bij station Lammenschans niet meer hoeft terug te kopen. ‘Roc Leiden heeft schoon schip gemaakt’, aldus een woordvoerder van de school. ‘Daardoor ziet het jaarresultaat over 2014 er dramatisch uit. Maar dat was nodig om verder te kunnen bouwen aan een gezonde toekomst.’

Roc Leiden ging gebukt onder enorme vastgoedverplichtingen, die de school als een molensteen om de nek hingen en ten koste gingen van het onderwijs. Samen met ontwikkelingsmaatschappij Green Real Estate en financier BNG is lang onderhandeld over nieuwe afspraken. Afgelopen voorjaar maakte minister Bussemaker nieuwe afspraken bekend. Per augustus 2018 is de huur opgezegd van het gebouw bij Leiden CS. Het roc had zich aanvankelijk verplicht tot een opmerkelijk lange huurtermijn van dertig jaar, tot 2043. Het andere gebouw, bij station Lammenschans, hoeft het roc dankzij de nieuwe afspraken niet meer terug te kopen. Die terugkoopplicht bezorgde het roc veel extra hoofdbrekens en financiële problemen. Daar staat tegenover dat het roc het gebouw vijftien jaar langer moet blijven huren, namelijk tot 2046.

Bovendien verhuist 23 miljoen euro aan publiek geld van Roc Leiden naar Green Real Estate. Dat geld was door het roc vastgezet in zogenoemde depots, geblokkeerde rekeningen bij BNG bedoeld voor toekomstige financiering van de oude vastgoedverplichtingen. Maar nu er nieuwe afspraken liggen, moet de school dat geld als ‘compensatie’ afstaan aan de ontwikkelingsmaatschappij.

Reageer op dit artikel