nieuws

Nieuwe huisvesting voor Internationaal Strafhof

regios

De nieuwe permanente huisvesting van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag is door consortium Courtys officieel overgedragen aan het ICC. Het ICC gaat in december over en verlaat het markante kantoorgebouw Haagse Arc aan de A12, waar de Rijskgebouwendienst 50.000 m2 huurde voor het Internationaal Strafhof.

Nieuwe huisvesting voor Internationaal Strafhof

Het ICC werd gebouwd door de bouwcombinatie Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren, beide onderdeel van VolkerWessels. Eigenaar van de 56.000 m2 omvattende nieuwe behuizing is ICC.

Het  permanente onderkomen van het Internationaal Strafhof ligt dicht bij de Noordzee en is gesitueerd in een gebied tussen natuur en stad, in het glooiende duinlandschap aan de rand van Den Haag. Het gebouwencomplex bestaat uit zes torens die op de begane grond en eerste verdieping verbonden zijn. Ze bieden samen meer dan 1.200 werkplekken. Het hoogste gebouw is de 42 meter hoge Court Tower, waarin zich drie rechtszalen en het mediacentrum bevinden. In de openbare ruimte op de begane grond bevinden zich een tentoonstellingscentrum, publieke tribunes van de rechtszalen en een cafetaria. Het Strafhof ligt nu dichter bij het bijbehorende detentiecentrum en zal deel uitmaken van de Haagse Internationale Zone, waarin een aantal internationale organisaties gehuisvest zijn.

Het ICC huist vanaf 2002 tijdelijk in kantoor de Haagse Arc. aan de A12 en de Maanweg 174. De Rijksgebouwdienst huurt daar 50.000 m2 namens het ministerie van Buitenlandse Zaken voor het ICC. Het ontwerp van het oorspronkelijke gebouw uit 1992 is van architect Fred Temme (T+T Design uit Gouda), die het 58 meter hoge pand ontwierp voor KPN Telecom. De blikvanger  is sinds 15 juli 2014 eigendom van het Lone Star-fonds LSREF3. Lone Star betaalde destijds slechts 18 miljoen euro, zo blijkt uit het Kadaster, als onderdeel van een grote transactie met CBRE Dutch Office Fund waarbij in totaal 32 kantoorpanden van eigenaar verwisselden. Wat de plannen van Lone Star zijn met de Haagse Arc kon Vastgoedmarkt nog niet achterhalen. Dat het ICC zou vertrekken was echter al vele jaren bekend, wat  uiteraard ook de lage aankoopprijs verklaart.

Het pand langs de A12 naar het centrum van Den Haag telt drie bouwdelen. Het heeft een poortvorm, doordat de bouwdelen deels uit elkaar geplaatst zijn. De laagbouw (acht etages) ligt in het verlengde van het hoogste bouwdeel (zestien etages) en staat hiermee in directe verbinding. Een ellipsvormige, stalen verbindingsbrug – waar de naam Arc vandaan komt – op de bovenste etages verbindt het hoogste bouwdeel aan het derde deel, dat twaalf etages telt. Langs spoortraject Den Haag – Utrecht ligt een parkeergarage. Door de garage deels bovengronds aan te leggen, hebben alle kantoren in het derde bouwdeel vrij uitzicht over de spoorbaan.

Reageer op dit artikel