nieuws

Breeam-NL Outstanding voor ontwerp RIVM Utrecht

regios

Het ontwerp van de toekomstige huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft het Breeam-duurzaamheidscertificaat Outstanding behaald.

Breeam-NL Outstanding voor ontwerp RIVM Utrecht

Het is voor het eerst dat het een publiek-private samenwerking is gelukt om voor een gebouw in Nederland deze hoogste Breeam-score te behalen. Het project in het Utrecht Science Park is in handen van het consortium Strukton, Hurks en Heijmans. De bouw begint nog dit jaar, de oplevering staat in 2018 gepland. In de nieuwbouw worden kantoren en laboratoria gehuisvest. Het consortium onderhoudt en exploiteert de nieuwe huisvesting voor 25 jaar. Heijmans is als integraal partner medeverantwoordelijk voor de bouwkundige en installatietechnische voorzieningen.

Het gebouw wordt gekwalificeerd als comfortabel en gezond voor werknemers en bezoekers. Dit wordt gerealiseerd met open werkgebieden, ruime verdiepingshoogtes en een zichtbaar duurzame, groene huisvesting. Groene daken en wanden zorgen voor isolatie in zowel de winter (warmte vasthouden) als de zomer (koelte). In de centrale hal is veel licht en groen. Het groen zorgt voor een prettige uitstraling en draagt bij aan de luchtzuivering. Het daglicht zorgt ervoor dat medewerkers en bezoekers zich gezond en vitaal blijven voelen. De koeling, verwarming en verlichting van het gebouw veroorzaken geen uitstoot van CO2; de energie ervoor wordt opgewekt door een windmolen. Het ontwerp voldoet voor 94 procent aan de duurzaamheidskenmerken van Breeam.

Reageer op dit artikel