nieuws

Belangstelling voor grote winkelunits Multi-Forum

regios

Veel bekende (mode)retailers uit binnen- en buitenland hebben interesse in winkelruimte in Forum Rotterdam. Multi kan er grote winkelunits tot zelfs 4.000 m2 realiseren, stelt adjunct-directeur Arno Ruigrok.

Belangstelling voor grote winkelunits Multi-Forum

In het totale vastgoedprogramma van maximaal 60.000 m2 bvo realiseert Multi ongeveer 13.000 m2 woonruimte, 5.000 m2 kantoorruimte en 31.700 m2 retail, legt Ruigrok uit. ‘Daar valt ook de winkelruimte van Syntrus Achmea en ASR aan de Lijnbaankant onder. Dat gebied veranderen we zo ingrijpend dat de huidige winkeliers tijdens de bouw weg moeten. Er komt 6.000 m2 winkelruimte voor terug, eventueel in grotere units. Naast de winkelruimte die Primark, Donner en ABN Amro afnemen, hebben we nog zo’n 8.000 m2 beschikbaar. Daarover lopen nu gesprekken met de meeste populaire modeketens en andere retailers.’

Of het Japanse Uniqlo – dat zich graag in de grote Nederlandse winkelsteden wil vestigen – daaronder valt, wil Ruigrok niet zeggen. ‘Pas als de contracten getekend zijn, noemen we namen. Wel kan ik zeggen dat Rotterdam in binnen- en buitenland zeer in de belangstelling staat. Dat Rotterdam in de top-5 van Lonely Planet staat en tot Binnenstad van het Jaar is verkozen, valt ook op in het buitenland. Op de Mapic in Cannes had ons leasing team het er druk mee. De interesse in grote units is het grootst. Naast kleine units voor eventueel horeca, ontwikkelen we winkels van 800 tot 2.000 m2. In theorie kunnen we zelfs units tot 4.000 m2 realiseren.’

Dat niet het hele programma van 60.000 m2 is vastgelegd, ligt aan de flexibiliteit die Multi heeft ingebouwd. ‘De ontbrekende 10.000 m2 is deels het verschil tussen bruto en netto vloeroppervlak. Maar het betreft ook een flexibel commercieel programma dat we – in geval van voldoende belangstelling – kunnen realiseren in de kelder, op de hogere niveaus en op het dak’, verklaart Ruigrok.

Primark gaf onlangs aan ook zelf winkels te kopen die het huurt. Of dat ook geldt voor de winkel van 12.000 m2 in Forum Rotterdam, wil Ruigrok niet zeggen. ‘We kunnen en mogen van de koper hierover nog niet communiceren.’ De woontoren die Syntrus Achmea REF na de transformatie afneemt meet ongeveer 13.000 m2, weet Ruigrok. ‘We realiseren er appartementen van 85 tot 120 m2. Syntrus Achmea zal ze verhuren in de vrije sector.’ In Forum Rotterdam komt geen apart parkeerprogramma. ‘Voor de bewoners en consumenten zijn parkeervoorzieningen in de nabije omgeving.’

Multi kan op zijn vroegst medio 2016 met de bouw beginnen. ‘Half mei moet Rotterdam het bestemmingsplan vaststellen. Als er geen grote bezwaarmakers zijn, volgt de bouwstart kort daarop. We leveren het programma gefaseerd op. Eind 2017 realiseren we het herontwikkelde monumentale deel, eind 2018 is het volledige programma klaar. Dat is twee jaar sneller dan in het oude kubusplan, omdat hier alle functies in een gebouw samenkwamen en het twee ondergrondse bouwlagen omvatte.’ 

Reageer op dit artikel