nieuws

Alders belooft herstel corporatiewoningen Groningen

regios

In 2016 worden 1.650 corporatiewoningen in het aardbevingsgebied in Groningen versterkt. Vooralsnog zijn 50.000 schademeldingen binnengekomen.

Alders belooft herstel corporatiewoningen Groningen

Dat maakte Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders op 4 november bekend tijdens de presentatie van het concept-meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en kansrijk Groningen. De eerste woningherstelronde gaat begin volgend jaar van start in Loppersum, ’t Zandt, Ten Post, Overschild en een deel van de gemeente Appingedam. Ook zes op de tien scholen zullen moeten worden versterkt. Overigens maakte minister Kamp een dag eerder bekend dat het beloofde aantal van 3.000 gerenoveerde woningen dit jaar bij lange na niet zal worden gehaald.

Over herstel van commercieel vastgoed sprak Alders niet specifiek. Wel werd vorige maand bekend dat de NAM fors in de buidel moet tasten voor de versteviging van het Groninger Forum. De NAM betaalt volgens RTV Noord 68 miljoen euro om het 34.000 m2 grote cultuurcentrum veilig op te leveren. Een groot deel van de schade is ontstaan door bouwvertraging. BAM Utiliteitsbouw moest de bouw van het complex op last van de gemeente begin dit jaar stilleggen. Eind 2018 moet het gebouw klaar zijn.

Alders zal een onafhankelijke arbiter aanstellen die de schadeclaims zal beoordelen. Vanaf 1 januari 2016 wordt in de schadeafhandeling onderscheid gemaakt tussen reguliere en complexe schademeldingen. Behandeling van complexe schade gaat per 1 januari 2016 over van de NAM naar Alders. Hij zal in die situatie een zaakmanager aanstellen, die de opdracht krijgt om met alle betrokkenen te zoeken naar een oplossing en te komen met een bemiddelingsvoorstel. NAM rondt wel alle complexe schadegevallen van voor 1 januari 2016 af.

Reageer op dit artikel