nieuws

Wildwest op Amsterdamse woningmarkt

regios

De Amsterdamse woningmarkt is wildwest geworden, constateert Het Parool op 24 oktober.

In en rond Amsterdam biedt volgens de NVM al 30 procent van de kopers boven de vraagprijs. Binnen de Ring van Amsterdam zou dat zelfs 70 procent zijn. Woningen worden volgens makelaar Ruurd Veldman te hoog getaxeerd – op verzoek van kopers – aangezien zij een hogere hypotheek willen krijgen. Hij pleit ervoor dat de bank een onafhankelijke taxateur kiest. Steeds vaker worden huizen verkocht via een inschrijving, georganiseerd door een makelaar. Sven Heinen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, wijst er op dat die term voorbehouden is aan een bieding onder toezicht van een notaris als onafhankelijke partij. Volgens een uitspraak van de Hoge Raad in 2011 kunnen verkopers probleemloos onder de koop uit en een hoger bod accepteren. ‘Als er nog geen koopcontract is getekend, ligt alles open’, zegt makelaar Barbara van de Grijp.

Reageer op dit artikel