nieuws

Wallengebied krijgt nieuwe betaalbare huurwoningen

regios

Syntrus Achmea Real Estate & Finance staat op het punt een akkoord te sluiten met Amsterdam over forse investeringen in het Wallengebied. De vermogensbeheerder gaat er betaalbare huurwoningen realiseren.

Wallengebied krijgt nieuwe betaalbare huurwoningen

Dat liet directievoorzitter Henk Jagersma weten tijdens de presentatie van Outlook 2015-2018 op 27 oktober in het Victoriahotel, op een steenworp afstand van de Wallen. Voor de crisis heeft Amsterdam tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in de opkoop van sekspanden. Middels het investeringsvehikel 1012 Inc wilde het stadsbestuur met partner Stadgenoot de raamprostitutie terugdringen en de leefkwaliteit in het Wallengebied verbeteren.

Vanwege de nieuwe Woningwet die voorschrijft dat woningcorporaties niet in commercieel vastgoed mogen investeren, is Stadgenoot afgehaakt en zocht Amsterdam een nieuwe partner. ‘Burgemeester Van der Laan heeft ons anderhalf jaar geleden gevraagd. Sindsdien zijn we keihard aan het werk om langdurige kwaliteit in het Wallengebied te creëren. Op die locatie kunnen we huurwoningen in het duurste segment realiseren. Maar we willen er betaalbare huurwoningen neerzetten, zodat er anders dan in Londen plaats blijft voor de leraar of politieman in het stadscentrum.’ In de plint zal Syntrus Achmea ‘goede’ commerciële functies ontwikkelen.

Voor deze ‘rendementsbedreigende stap’ krijgt Syntrus Achmea van Amsterdam compensatie in de vorm van grondposities elders in de stad, vertelt Jagersma. ‘Het valt anders niet mee om de pensioenfondsen – onze klanten – uit te leggen dat we bewust kiezen voor een lager rendement. We krijgen posities voor hetzelfde bedrag dat we in de Wallen investeren. Het gaat vooral om woninglocaties buiten de Ring.’ Om welk bedrag en hoeveel woningen het gaat, wil Jagersma nog niet kwijt. Eerder werd in het geruchtencircuit een investeringsbedrag in de Wallen tot 50 miljoen euro genoemd.

Reageer op dit artikel