nieuws

Vragen bij dubieuze verkoop CBS-kantoor Heerlen

regios

Een raadslid uit Heerlen gaat minister Blok eind oktober aanspreken op de omstreden verkoop van het ruim 40.000 m2 grote voormalige CBS-kantoor. Het Rijk is daarbij mogelijk miljoenen euro’s misgelopen.

Vragen bij dubieuze verkoop CBS-kantoor Heerlen

Dat schrijft Roel Leers, gemeenteraadslid in Heerlen namens de lokale partij Hart-leers, in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om de verkoop van het voormalige CBS-kantoor aan de Kloosterweg in Heerlen. Dit voormalige Rijksgebouw werd via een ABC-constructie in 2012 door het Rijk, via de gemeente Heerlen, aan Walas van de hand gedaan. Walas kocht het ruim 40.000 m2 grote gebouw voor slechts 464.000 euro.

‘Naar nu blijkt stond dit Rijksgebouw amper een jaar na verkoop al voor ruim 4,2 miljoen euro in de boeken van de koper. De eerste eigenaar verkocht het gebouw vrijwel direct door, waaraan deze partij 850.000 euro overhield. Ook blijkt het pand, in opdracht van de gemeente Heerlen, tegen ‘sloop van de opstallen’ getaxeerd. Dat terwijl sloop niet plaatsvond. Bovendien was dit deels in verhuurde staat (8.000 m2 aan huurder Belastingdienst) en bleken de huurinkomsten 800.000 euro op jaarbasis. Terwijl de verkoopprijs nagenoeg de helft van dat bedrag was.’

Volgens Leers diende zich bovendien tenminste een tweede partij aan om het Rijksvastgoed te kopen. ‘Daarbij vielen bedragen in de orde van 4 tot 5 miljoen euro. Die geïnteresseerde partij werd er echter verder niet bij betrokken en naar het schijnt zelfs bewust buiten de mogelijkheden tot aankoop gehouden. In Heerlen heeft de lokale Rekenkamer zich over deze kwestie gebogen en doen enkele lokale politieke partijen reeds geruime tijd diepgravend onderzoek.’

Naar Leers’ mening zijn het Rijk en de belastingbetaler vele miljoenen aan inkomsten misgelopen. ‘De hele kwestie werd in 2012 met haast en gezwinde spoed door de gemeenteraad gejaagd. Bovendien werden vele kanttekeningen over de onderneming Walas, een bedrijf dat niet of nauwelijks te duiden was, totaal in de wind geslagen. Ik vraag u vriendelijk om deze kwestie grondig te willen bekijken. Hoe en onder welke omstandigheden heeft dit plaats kunnen vinden? Vinden dergelijke zaken vaker plaats aangaande Rijksgebouwen die verkocht worden?’, aldus Leers. Hij is van zins de kwestie aan minister Stef Blok, die Heerlen volgende week bezoekt, persoonlijk voor te leggen en nader te duiden.

Reageer op dit artikel