nieuws

Omzetdaling binnenstad door outlet Assen ‘beperkt’

regios

Een nieuw outletcentrum in Assen leidt tot een ‘aanvaardbare’ omzetdaling in Assen en omgeving van 3 tot 5,4 procent. Provincie en gemeente kunnen daarom groen licht geven voor de nieuwbouw.

Omzetdaling binnenstad door outlet Assen ‘beperkt’

Dat schrijven CityWorks, Strabo en B@S Consultants in een op 27 oktober gepresenteerd onderzoeksrapport. Uit het onderzoek van bijna negentig pagina’s in opdracht van de gemeente Assen en de provincie Drenthe blijkt dat de negatieve effecten van een outlet voor de bestaande winkels in de regio ‘beperkt’ zijn. De bureaus adviseren de overheden de bestemmingsplanprocedure voor de nieuwbouw dan ook in gang te zetten.

De ontwikkelende belegger Revascom wil in de eerste fase een outletcentrum van 16.000 m2 realiseren bij het TT-circuit met zestig tot tachtig merkenwinkels. Het leeuwendeel (10.000 m2) is bestemd voor modewinkels. Deze fase moet vóór 2020 zijn gerealiseerd. In een mogelijke tweede fase kan daar maximaal nog eens 7.500 m2 bijkomen. Eerder ving Revascom bot bij nieuwbouw in Zuidbroek. De provincie Groningen verbood de komst van een outletcentrum in Oost-Groningen.

De drie bureaus hebben becijferd dat het factory outlet center (FOC) in Assen kan rekenen op een jaaromzet van 42 tot 68 miljoen euro, exclusief horecaomzet. Deze omzet is gebaseerd op een verzorgingsgebied van 30 tot 60 autominuten (2,5 miljoen bewoners). De helft tot 64 procent van de bezoekers is binnen 30 autominuten woonachtig.

Het FOC in Assen zal volgens de onderzoekers leiden tot een winkelomzetdaling in het centrum van Assen van 5,4 procent. In de omliggende gemeenten Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Tynaarlo en Noordenveld is het omzetverlies ongeveer even groot. In gemeenten als Coevorden en Westerveld is bijna 3 procent omzetverlies te verwachten, aldus de onderzoekers.

De onderzoeksbureaus noemen deze omzetverdringing aanvaardbaar. ‘Dankzij het FOC zullen Assen en de regio voor meer personen reden worden voor een dagtrip of verblijf en zal minder afvloeiing van koopkracht naar buiten optreden.’ Evenwel bedraagt de huidige winkelleegstand in Assen 11,4 procent. Door de komst van het FOC groeit dat naar 12,1 procent. Bevolkingsgroei en de versterkte aantrekkingskracht van Assen ‘dempen’ volgens hen de toename van de leegstand.

Nederlanders hebben naar schatting in 2014 245 tot 320 miljoen euro uitgegeven in een van de drie huidige outlets in Nederland; Bataviastad Lelystad, DOC Roermond en Rosada Roozendaal. De werkelijke omzet ligt veel hoger. Meer dan de helft van de bezoekers in Roermond is afkomstig uit Duitsland. Ook steeds meer Chinezen komen op de outletcentra af. Een kwart van de Nederlanders bezocht vorig jaar een van deze FOC’s, blijkt uit een I&O-peiling. 

 

Reageer op dit artikel