nieuws

Mogelijk vluchtelingen in leeg ministerie SZW

regios

Het Haagse gemeentebestuur vergadert 12 oktober over de komst van vluchtelingen naar twee leegstaande gebouwen. Naar verwachting gaat het stadsbestuur in op de vraag daartoe van minister Blok.

Mogelijk vluchtelingen in leeg ministerie SZW

Minister Stef Blok van Wonen heeft de gemeente Den Haag gevraagd noodopvang te verlenen aan vluchtelingen en statushouders. Hij heeft daartoe twee gebouwen aangeboden. Het leegstaande ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij station Laan van NOI zou moeten dienen voor noodopvang van vluchtelingen. De ongebruikte Julianakazerne in Benoordenhout zou de minister graag gebruikt zien als huisvesting voor vluchtelingen met een verblijfsstatus.

Naar verwachting legt het stadsbestuur dit voorstel 14 oktober al voor aan de gemeenteraad. Het Algemeen Dagblad heeft van bronnen vernomen dat 500 vluchtelingen in het voormalige ministerie kunnen worden opgevangen. De gebouwen zijn eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. Het ministerie aan Anna van Hannoverstraat 4 en de kazerne aan Thérèse Schwartzestraat 15 staan op de verkoopnominatie. Mocht er groen licht komen voor de opvang, is verkoop voorlopig van de baan. Het Rijk verwachtte een aanzienlijke opbrengst voor de gebouwen.

De kazerne ligt aan de rand van landgoed Clingendael in de gewilde woonwijk Benoordenhout. Het ministerie met een oppervlakte van bijna 69.000 m2 ligt pal aan het station. De zestien achthoekige kantoortorens die rondom een langgerekte straat zijn gesitueerd zijn uitermate geschikt als bedrijfsverzamelgebouw, aldus het Rijksvastgoedbedrijf. Ook is het complex uit 1990 naar ontwerp van architect Herman nog in 2005 gerenoveerd.

Reageer op dit artikel