nieuws

Begin bouw eerste energieneutrale woontoren

regios

De bouw van de eerste energieneutrale woontoren van Nederland begint eind oktober. De toren met 160 huurappartementen wordt gerealiseerd aan de Amstel in Amsterdam.

Begin bouw eerste energieneutrale woontoren

Dat melden initiatiefnemers Lingotto, APF International en Hurks vastgoedontwikkeling. In oktober 2013 wonnen deze partijen met dit bijzondere concept de tender die de gemeente Amsterdam voor de locatie uitschreef: de eerste energieneutrale woontoren van Nederland. De realisatie is in handen van Hurks bouw, die het gebouw over anderhalf jaar zal opleveren aan Amvest Investment Management voor het Amvest Residential Core Fund.

Het grootste deel van de appartementen bevindt zich in het middenhuursegment. De woontoren genaamd @Home Amstelkwartier krijgt een lengte van 73 meter. Het gebouw bestaat uit 160 appartementen van 50 tot 75 m2, met een eigen berging in de onderbouw, 52 parkeerplaatsen, een fietsenstalling voor 250 fietsen en 500 m2 commerciële ruimtes. De woontoren krijgt een energieprestatie-coëfficiënt (EPC) van nul dankzij onder meer 2.500 m2 PV-panelen.

De panelen die elektriciteit opwekken voor de woningen zijn zowel op het dak als op een deel van de gevels in het ontwerp geïntegreerd. Het ontwerp is van Mecanoo Architecten uit Delft. De bouwtijd zal anderhalf jaar bedragen. Het Amstelkwartier wordt ontwikkeld tot een Amsterdamse stadswijk met een hoogstedelijk woon- en werkmilieu met trendy cafés, een stadspark en jachthaven met watersportfaciliteiten.

Reageer op dit artikel