nieuws

Amsterdam investeert 60 miljoen in Leidseplein

regios

Het Leidseplein in Amsterdam wordt vanaf medio 2015 vernieuwd. In 2020 moet de opknapbeurt zijn afgerond. Het project kost 60 miljoen euro.

Amsterdam investeert 60 miljoen in Leidseplein

Het Leidseplein is het drukste fiets- en voetgangersknooppunt van Amsterdam, met op sommige momenten 15.000 bezoekers. Het verkeer domineert en de uitstraling is rommelig, met een taxistandplaats midden op het plein en talloze geparkeerde fietsen. De vele rijwielen blokkeren vooral ’s avonds en ’s nachts nooduitgangen en hulpdiensten komen er moeilijk doorheen.

De taxistandplaats verdwijnt van het plein en er komt een ondergrondse fietsenstalling voor 2.000 fietsen. Ook komen er twee drijvende fietsparkeervoorzieningen in de omgeving, met 600 plekken. De taxistandplaats verhuist naar de Leidsebrug, even verderop. Die monumentale brug van 90 jaar wordt ook gerenoveerd. Het vernieuwde plein krijgt ‘een rustige inrichting in één type steen, met een plint als omlijsting’, met extra bomen, bloemen en planten. De vernieuwing gebeurt in twee fases om de overlast te beperken. De gemeenteraad en de deelraad van stadsdeel Centrum bespreken de plannen volgende maand. Daarna begint de selectie van de aannemer.

Reageer op dit artikel