nieuws

Woningprijzen stijgen 3,4 procent

regios

De prijs per vierkante meter van de gemiddelde verkochte woning in Amsterdam is in het derde kwartaal met 3,4 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2012. Tussen het derde kwartaal van 2011 en 2012 was er nog sprake van een prijsdaling van 10,3 procent. Dat blijkt uit de gisteren gepubliceerde cijfers van Woon Amsterdam 2013. Woon Amsterdam is een jaarlijkse publicatie, waarvoor de Dienst Belastingen van de Gemeente Amsterdam (DBGA), Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) en de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) samenwerken.

Woningprijzen stijgen 3,4 procent

In het derde kwartaal werd bij 8 procent van de verkopen weer een verkoopprijs boven de vraagprijs gemeld. Gemiddeld is in deze gevallen 5.100 (2,1 procent) boven de vraagprijs betaald. Ook de trend van het gestaag oplopende aantal te koop staande woningen is doorbroken. Op 1 januari 2013 stonden in Amsterdam nog 7.269 woningen te koop, 8 procent meer dan op 1 januari 2012. Op 1 september was dit cijfer echter met 9 procent gedaald naar 6.626 woningen. Voor de crisis in januari 2008 stonden slechts 1.788 woningen te koop.

Het jaar 2013 laat stijgende verkoopaantallen zien in alle stadsdelen met uitzondering van Oost en Zuidoost. In stadsdeel Centrum is het aantal transacties in de eerste drie kwartalen van 2013 met 20 procent gestegen ten opzichte van de eerste drie kwartalen van 2012, terwijl ook de transactieprijzen zijn gestegen. Dat geldt nog niet voor Nieuw-West en voor Zuidoost waar het aantal transacties in 2013 met 18 procent en de verkoopprijs met ruim 8 procent is gedaald.

Eefje Voogd, voorzitter MVA, zegt in een toelichting: ‘Amsterdam is nog steeds in trek om te wonen, blijkt uit deze laatste cijfers. Dat is goed nieuws. Koper, verkoper, eigenaar, huurder en verhuurder zijn gebaat bij een normale markt en die lijkt weer binnen bereik. Daar hoort een realistische vraagprijs bij, niet te laag en niet te hoog. De WOZ-waarde kan daarbij een belangrijk baken zijn’, aldus Voogd.

Reageer op dit artikel