nieuws

Veel monumenten beschadigd door bevingen

regios

Aardbevingen hebben 69 van de ongeveer honderd rijksmonumenten in Noord-Groningen beschadigd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De aardschokken zijn het gevolg van gaswinning in het gebied door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

Veel monumenten beschadigd door bevingen

Volgens de RCE is aan in totaal 34 monumentale kerken schade geconstateerd. Verder gaat het onder andere om woningen, boerderijen, molens en het oude raadhuis van Appingedam. De schade aan de gebouwen loopt uiteen van scheuren in de muren van kerken tot beschadigde plafonds en ontwrichte schoorstenen. Een monumentale boerderij in Onderdendam was zo beschadigd dat de NAM besloot het pand aan te kopen. Over een schadebedrag is volgens de RCE nog niets te zeggen. De rijksdienst onderzoekt momenteel welke maatregelen er nodig zijn om in de toekomst schade aan monumenten te voorkomen.

In de provincie Groningen vond dinsdagnacht weer een lichte aardbeving plaats met een kracht van 2,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag bij Appingedam. Dat meldde het KNMI. Mensen kunnen zulke schokken net voelen. In het noorden zijn deze maand al zeven aardbevingen en trillingen geweest. Een daarvan, bij Annen, was met een kracht van 2,4 sterker dan die van dinsdagnacht. Sommige aardbevingen zijn zo licht dat ze niet worden gevoeld. Ze richten ook geen schade aan.

De NOS meldde dinsdag 26 november dat de NAM, het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) en het ministerie van Economische Zaken rekening houden met aardbevingen met een kracht van 4,5 tot 6 op de schaal van Richter. Een woordvoerder van minister Henk Kamp (Economische Zaken) liet weten dat een onderzoek daarnaar nog loopt. Naar verwachting komt er pas in januari 2014 duidelijkheid.

Reageer op dit artikel