nieuws

Stadslandbouw in De Schilde

regios

Acht ondernemers gaan in het gedeeltelijk leegstaande kantoorpand De Schilde in Den Haag aan de slag met stadslandbouw. De plannen variëren van de bouw van een kas op het dak voor het kweken van vis en groenten tot het telen van paddenstoelen op koffiedrab. Ook zijn er ondernemers die een bierbrouwerij willen beginnen en plannen hebben voor voedselrecycling. Den Haag is de eerste stad in Nederland die op deze manier stadslandbouw gaat bedrijven.

Stadslandbouw in De Schilde

De gemeente Den Haag heeft samen met de partners Deloitte, Wageningen Universiteit en Cropeye in mei van dit jaar ondernemers uitgedaagd om met goede ideeën voor stadslandbouw te komen. Dit leverde ruim twintig voorstellen op. Daaruit zijn tien ondernemersplannen gepresenteerd.

De Schilde aan de Televisiestraat 2-4 was voorheen een locatie van Philips. In het gebouw zijn twee etages van in totaal 3.000 m2 beschikbaar. Op het dak (1.000 m2) kan een kas worden gebouwd en op de begane grond is een ruimte van 200 m2 waar de producten verkocht kunnen worden in bijvoorbeeld een winkel of een restaurant. Er worden aantrekkelijke huurprijzen gehanteerd en er is ondersteuning op het gebied van marketing en public relations.

Doordat verschillende initiatieven in één gebouw worden gehuisvest, ontstaan mogelijk ook weer nieuwe ideeën. In samenwerking met De Kookfabriek, op de derde etage, worden bijvoorbeeld activiteiten georganiseerd als buurtdiners en kookcursussen. Er is in het gebouw nog ruimte voor andere groene initiatieven.

De gemeente Den Haag gelooft sterk in de toekomst van stadslandbouw. De kantorenleegstand neemt toe en steeds meer mensen willen duurzaam geproduceerd voedsel eten. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk Hagenaars worden betrokken bij de activiteiten in De Schilde.

Reageer op dit artikel