nieuws

Provincie wil Maastricht Aachen Airport overnemen

regios

De Provincie Limburg wil Maastricht Aachen Airport overnemen en de exploitatie van de luchthaven – net als bij openbaar vervoer – in concessie uitgeven. Dat blijkt uit een brief van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten.

Provincie wil Maastricht Aachen Airport overnemen

Maastricht Aachen Airport verkeert financieel in zwaar weer. In juni behoedde de Provincie de luchthaven met een bijdrage van 4,5 miljoen euro voor faillissement. In opdracht van Provinciale Staten wordt er nu gezocht naar een duurzame oplossing. Die oplossing kan volgens Gedeputeerde Staten zijn dat de Provincie het eigendom overneemt van de luchthaven van de huidige eigenaar, Omniport/DuraVermeer, voor een bedrag van een euro.

Om de luchthaven vervolgens kansrijk in de markt te kunnen zetten, moet volgens Gedeputeerde Staten een ontvlechting plaatsvinden van de huidige organisatie. Daarbij wordt de exploitatie van de luchthaven losgekoppeld van het eigendom en beheer van de infrastructuur.

Dit betekent dat de Provincie eigenaar zou worden van de landingsbaan, loodsen, terminal evenals het vastgoed. Daarmee onderstreept de Provincie het publieke belang van de luchthaven. De infrastructuur zou in dat geval aan een private exploitant in concessie beschikbaar worden gesteld. Dit scenario wordt verder uitgewerkt in een voorstel dat op 7 februari 2014 aan het Limburgse Parlement wordt voorgelegd. Als hiervoor geen meerderheid komt, kan sluiting van de luchthaven wel eens realiteit worden.

Reageer op dit artikel