nieuws

Parkeren in Amsterdam: krap en duur

regios

Een parkeerplek in een Amsterdamse parkeergarage is relatief krap en prijzig. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB onder zestig parkeergarages in elf landen, waaronder vier in Amsterdam.

Parkeren in Amsterdam: krap en duur

De parkeervakken in Amsterdam zijn soms maar 2.20 meter breed. Dat is tegenwoordig te krap, zo stelt de ANWB, toen ze de uitkomsten van het onderzoek donderdag naar buiten bracht. Auto’s worden steeds breder en eenmaal ingeparkeerd kunnen de inzittenden nauwelijks meer uitstappen. Daar is overigens wat aan te doen, stelde de bond. Tijdens renovaties kunnen parkeervakken verbeterd worden.

Volgens de ANWB moet een parkeervak minimaal 2.50 meter breed zijn en liefst niet te laag. Om de kosten voor parkeren in de hoofdstad binnen de perken te houden, adviseert de bond om per minuut te rekenen in plaats van per half uur of uur.

Een parkeergarage in het Zwitserse Zürich kwam als beste uit de test. Die was schoon, goed verlicht en overzichtelijk. Dat was wel anders in Wenen, waar de parkeergarage van de technische universiteit steile opgangen heeft en scherpe stukken metaal aan het trottoir en het onmogelijk bleek te zijn om een scherpte bocht in de garage in één keer te nemen.

Reageer op dit artikel