nieuws

Nijmegen viert opening De Oversteek

regios

Nijmegen maakt zich op voor de opening van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek op zaterdag 23 november. De nieuwe brug is van grote betekenis voor de bereikbaarheid van de stad. Nu staan er nog bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug uit 1936.

Nijmegen viert opening De Oversteek

De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de verbreding van de brug bij Ewijk bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio. De bouw van De Oversteek maakt deel uit van een grootschalige gebiedsontwikkeling rondom de Waal. In het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier wordt de dijk op de noordoever verlegd en een nevengeul gegraven. Hierdoor ontstaat er in het hart van Nijmegen een eiland in de Waal met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur.

Daarnaast wordt aan de noordkant van de Waal gebouwd aan de Waalsprong, een nieuw stadsdeel met 12.000 nieuwe woningen. Op de zuidoever wordt gewerkt aan de transformatie van een industriegebied in Nijmegen-west tot woongebied Waalfront en aan een facelift van de Waalkade en omgeving. Deze projecten maken dat de rivier in de toekomst niet langer langs, maar door Nijmegen stroomt.

Met een hoofdoverspanning van 285 meter is De Oversteek de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog. De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. Inclusief opritten en aanbruggen heeft de nieuwe Nijmeegse oeververbinding een lengte van ongeveer 2,1 kilometer. De betonnen aanbruggen op de noord- en de zuidoever zijn respectievelijk 680 en 230 meter lang en bekleed met baksteen. 

Reageer op dit artikel