nieuws

Nieuwbouw bij station op losse schroeven

regios

De ontwikkeling van het Smakkelaarsveld in het stationsgebied van Utrecht staat op losse schroeven. GroenLinks, coalitiepartner van PvdA en D66 en met tien zetels de grootste fractie in de Utrechtse gemeenteraad, heeft aangekondigd tegen het project van 76 miljoen euro te stemmen. Dat blijkt uit berichtgeving van RTV Utrecht.

Nieuwbouw bij station op losse schroeven

Op 19 december stemt de gemeenteraad over het voorstel van burgemeester en wethouders. Alleen als de eenmansfracties van ChristenUnie en GroenRechts voor stemmen, is er een meerderheid voor het project. Zij willen hun standpunt pas op 19 december bekendmaken.

Begin november vroeg het stadsbestuur de gemeenteraad om de ontwikkeling van het multifunctionele complex goed te keuren en er een onbekend geldbedrag voor uit te trekken. Pas dan zou ontwikkelaar Vorm Holding het gebouw naar een ontwerp van Rapp+Rapp kunnen realiseren. Het complex krijgt 240 starterswoningen, acht film- en theaterzalen, een mediahuis/bibliotheek en een fietsenstalling met 1.000 plekken. Ook het Smakkelaarsveld rond de (toekomstige) Catharijnesingel en winkelcentrum Hoog Catharijne wordt opnieuw ingericht.

Tegenstanders noemen het onbestaanbaar dat Utrecht in crisistijd een zo’n groot cultuurcomplex wil neerzetten. Het investeringsbedrag van 76 miljoen euro komt toevalligerwijs precies overeen met het bedrag dat Utrecht tot 2015 moet bezuinigen. GroenLinks vindt de kosten te hoog. Ook stelt de partij dat er al veel panden in de stad leegstaan. Met het nieuwe complex zou de leegstand verder toenemen.

Reageer op dit artikel