nieuws

‘NAM moet alle huizen bevingproof maken’

regios

Alle bijna 70.000 woningen en panden in Noord-Groningen moeten aardbevingsbestendig worden gemaakt. Ook moet de NAM 895 miljoen euro uittrekken om het gebied veilig en aantrekkelijk te maken. Dat adviseerde de commissie-Meijer, die in opdracht van de provincie Groningen de toekomst van het gaswinningsgebied onderzocht.

‘NAM moet alle huizen bevingproof maken’

De commissie-Meijer presenteerde vrijdag haar bevindingen [PDF]. De commissie wil dat de NAM alle gebouwen in het gebied afzonderlijk gaat inspecteren en maatregelen neemt om ervoor te zorgen dat de panden bestand zijn tegen een aardbeving met een kracht van vijf op de schaal van Richter. Scholen, chemische fabrieken en huizen van mensen met psychische of fysieke klachten als gevolg van de aardbevingen moeten voorrang krijgen.

Het adviesrapport van de commissie telt twaalf maatregelen om ervoor te zorgen dat de inwoners en ondernemers zich weer veilig voelen en vertrouwen krijgen in de NAM en de rijksoverheid. De maatregelen moeten ook de zorgen van inwoners wegnemen over waardedaling van hun woning na toekomstige bevingen. De commissie adviseert verder dat alle adressen in het gebied een waardebon van 4000 euro krijgen om hun pand energiezuiniger te maken. De NAM zou volgens de commissie ook 330 miljoen euro moeten steken in het bevorderen van de overgang naar meer duurzame energie en het vergroenen van de chemiesector.

De commissie was tijdens gesprekken met inwoners onder de indruk van de gevoelens van onveiligheid. ‘Dat is echt een slag erger dan dat de rest van Nederland zich bewust is’, zegt voorzitter Wim Meijer. ‘Mensen voelen zich onveilig en weten niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. Ze willen gehoord worden. Het draagvlak voor de gaswinning is aan het afbrokkelen.’

Reageer op dit artikel