nieuws

Mecanoo ontwerpt ROC ID College Leiden

regios

Mecanoo en bouwpartner GiesbersGroep zijn geselecteerd voor het ontwerp van een nieuwe school voor ROC ID College aan de Breestraat in het historisch centrum van Leiden. Een van de uitgangspunten daarvoor is de aansluiting bij het historische karakter van de locatie.

Mecanoo ontwerpt ROC ID College Leiden

De huidige drie vestigingen van ROC ID College aan de Vijf Meilaan, Storm Buysingstraat en het Rapenburg in Leiden worden hier samengevoegd. Naar verwachting is het definitieve ontwerp voor een gebouw van 10.000 m2 medio 2014 klaar en wordt het complex in 2017 geopend.

Het voorgestelde ontwerp van Mecanoo en Giesbers respecteert en versterkt de huidige structuur en identiteit van het historische centrum van Leiden. Achter bakstenen gevels vormen verschillende bouwdelen een beschutte eenheid. Dit weerspiegelt de kleinschaligheid van het centrum en creëert een intieme sfeer. Het monumentale pand van de voormalige postkantoor wordt in de nieuwbouw ingepast, het blijft als zelfstandig pand herkenbaar en wordt met de overige bebouwing verbonden door stegen en hoven.

Dwars door het complex loopt een centrale, semiopenbare steeg van de Breestraat naar de Boommarkt waardoor het publiek tijdens schooluren toegang heeft tot het centraal gelegen atrium. Praktijklokalen en publieke functies zijn verbonden met de omgeving doordat ze in etalages aan de straat of aan het atrium zijn gesitueerd.

Reageer op dit artikel