nieuws

Loek Winter wil Slotervaartziekenhuis kopen

regios

Zorgondernemer Loek Winter wil met zijn bedrijf MC Groep het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis kopen. De MC Groep is daarover met de aandeelhouders van het ziekenhuis in gesprek, liet de onderneming maandag (18 november) weten.

Met Delta Onroerend Goed is een principeovereenstemming bereikt. Meromi Holding beraadt zich nog op de transactie. Als de voorgenomen overname doorgaat, krijgt de MC Groep een bestuurlijke medeverantwoordelijkheid voor het Slotervaartziekenhuis, stelt het bedrijf. Ook met Zorgverzekeraar Achmea en huisbank ING is inmiddels overeenstemming bereikt. De raad van bestuur, raad van commissarissen, het bestuur van de medische staf, ondernemingsraad en cliëntenraad van het Slotervaart steunen de voorgenomen overname eveneens.

Onderdeel van het plan is dat MC Groep een aantal zaken overdraagt aan het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek (AVL). Het gaat om de apotheekactiviteiten, de oncologische neurochirurgie, concentratie van de intensive care bij het AVL en het stapsgewijs uitbreiden van de samenwerking op algemeen en medisch ondersteunende functies.

Winter is al langer op overnamepad. De zorgondernemer begon in 1995 met het Diagnostisch Centrum Amsterdam. Inmiddels heeft DC Klinieken twaalf vestigingen, onder andere in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Alkmaar en Maastricht. In 2008 nam de MC Groep de IJsselmeerziekenhuizen over.

Of een overname van het Slotervaart kans van slagen heeft, is nog de vraag. Bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam loopt namelijk nog een procedure over de eigendomsverhoudingen van het ziekenhuis. Het betreft een zaak tussen voormalig directeur Aysel Erbudak en de familie Schram als meerderheidsaandeelhouders.

De Ondernemingskamer gelastte in oktober een onderzoek naar het beleid bij de houdstermaatschappijen waar het Slotervaartziekenhuis onder valt. De aandelen van de familie Schram kwamen daarbij voorlopig onder beheer van een onafhankelijke partij.

Erbudak noemt de mogelijke overname een geval van ‘heling’. Volgens haar heeft ‘een groepje mensen’ de aandelen van het ziekenhuis op oneigenlijke wijze in bezit gekregen. Het aandeel dat haar kinderen nog hadden, is daardoor verwaterd. ‘Het beste is de procedure bij de Ondernemingskamer af te wachten’, aldus Erbudak in een reactie.

Reageer op dit artikel