nieuws

Leegstaande Amsterdamse kantoren snel gevuld

regios

Het omvormen van lege kantoren naar woningen, hotels en zorgvoorzieningen in Amsterdam loopt beter dan gedacht. Afgelopen jaar slaagde de gemeente erin om 80.000 m2 leegstaande kantoren een nieuwe functie te geven. In 2014 moet dat bijna twee keer zoveel zijn: 150.000 m2.

Leegstaande Amsterdamse kantoren snel gevuld

Daarmee loopt het stadsbestuur ruim voor op het voornemen voor de huidige collegeperiode. Dat blijkt uit de laatste Voortgangsrapportage Aanpak Leegstand Kantoren die wethouder Van Poelgeest naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In de huidige collegeperiode, die in maart 2014 afloopt, wordt bijna 350.000 m2 getransformeerd. In totaal zijn zestien hotels gerealiseerd in bestaande kantoren en ruim 2100 woningen. Ook in de regio komen projecten met succes tot stand. In buurgemeente Diemen wordt een bestaand kantorencomplex omgebouwd tot een studentencampus met bijna 1000 woningen. Transformatie heeft daarmee een substantieel aandeel in de woningproductie.

Een voorbeeld van een succesvol transformatieproject is het voormalig GAK gebouw aan het Bos en Lommerplantsoen. In twee fasen werden 651 studenten- en starterswoningen langs de A10 opgeleverd, waarvan het eerste deel begin dit jaar is opgeleverd. The Studenthotel aan de Jan van Galenstraat opende in augustus van dit jaar zijn deuren en is goed voor 27.000 m2. Aan de Van Heenvlietlaan in Buitenveldert worden 355 appartementen gerealiseerd. Ook zijn de Hogere Hotelschool in Nieuw-West, detailhandel in West en een oogkliniek in Zuidoost gerealiseerd. Daarnaast zijn voormalige kantoorruimtes nu in gebruik door kunstenaars.

Reageer op dit artikel