nieuws

Illegalen mogen nog even in kraakpand blijven

regios

De uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam mogen nog iets langer in het gekraakte kantoorpand aan de Weteringschans blijven wonen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft met de Duitse eigenaar afgesproken dat de groep er op maandag 25 november uit moet zijn. Dat zei hij donderdagmiddag 14 november tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Eerder deze week besloot de rechtbank in een kort geding dat de ongeveer 220 illegalen het kantoor uiterlijk vrijdag moesten verlaten. Het pand is eigendom van de Duitse pensioeninvesteerder Bayer-Pensionskasse VVaG, die het proces had aangespannen. Van der Laan wil eerst de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie in de Tweede Kamer met minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven volgende week afwachten. Afhankelijk van de uitkomst kan daarna een besluit worden genomen over wat er met de bewoners moet gebeuren.

De burgemeester benadrukte dat hij hiermee niet wil zeggen dat de asielzoekers in ons land kunnen blijven. ‘Een deel van de groep maakt geen kans op een verblijfsstatus in Nederland.’ Hij noemde het echter ‘niet kansloos’ dat er onderdak kan worden gevonden voor een langere periode: ‘Maximaal zes maanden, waarbij we mensen kunnen voorzien van dak, voedsel en kleding’. Op deze manier kunnen de illegalen rustig nadenken over hun toekomst en eventuele terugkeer naar het land van herkomst. De asielzoekers, die zich hebben verenigd in de actiegroep Wij zijn hier, zwerven al een jaar door de stad.

Reageer op dit artikel