nieuws

Heijmans verbouwt Zutphense Broodfabriek

regios

Heijmans en het Innovatiegilde Pakhuis Noorderhaven hebben overeenstemming bereikt over de verkoop, rehabilitatie en verbouwing van de Zutphense Broodfabriek tegenover het NS-station. Begin volgend jaar neemt het Innovatiegilde het gebouw in gebruik als clean tech centrum.

Heijmans verbouwt Zutphense Broodfabriek

De komende jaren werken Heijmans, de gemeente en andere partijen gezamenlijk aan de transformatie van het voormalige bedrijventerrein De Mars in Noorderhaven. moet een gebied worden waar wordt gewoond, gewerkt en gerecreëerd.

Gehoopt wordt dat het clean tech centrum in de Broodfabriek gaat functioneren als incubator in de Stedendriehoek; een centrum voor ontwikkeling, scholing en kennisuitwisseling van schone technologie. De Broodfabriek zal daartoe zelf het goede voorbeeld geven. Het gebouw wordt energieneutraal. Het krijgt een biogasinstallatie voor de recycling van houtachtige brandstoffen en het gebruik van olifantsgras, dat op de Noorderhaven wordt geplant. Heijmans start nog dit jaar met de renovatie van de Broodfabriek, naar een ontwerp van Attika Architekten uit Zutphen. Hij wordt begin volgend jaar geopend.

Heijmans start ook twee woningbouwprojecten. In Haven1314 komen eengezinswoningen rond een groene binnentuin. Bij het Ubuntuplein komen woningen en voorzieningen voor de woongemeenschappen van de coöperatie Ubuntuplein. De gemeente Zutphen start volgend jaar met de aanleg van onderdoorgangen onder het spoor en het uitgraven van de nieuwe Noorderhaven.

Heijmans liet weten: ‘Gebiedsontwikkeling moet starten vanuit de openbare ruimte en een goede programmering. We denken vanuit de identiteit van een gebied, een publiek domein met functies, en niet vanuit de stenen die worden gebouwd.’

Reageer op dit artikel