nieuws

Gezamenlijk hotelplan voor regio Amsterdam

regios

Er komt in de metropoolregio Amsterdam een gezamenlijke strategie voor de bouw van hotels De colleges van burgemeester en wethouders van de hoofdstad en van Haarlemmermeer hebben de plannen hiervoor dinsdag bekendgemaakt.

Met deze gezamenlijke aanpak willen de gemeenten in de regio gericht kunnen inspelen op de vraag naar hotelkamers en op voorstellen voor nieuwe bouwplannen van investeerders. Het doel is om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en een gevarieerder hotelaanbod te bieden met een betere spreiding over de regio. Wegens de hoge kamerprijzen en hoge bezettingsgraad in 2006 werd destijds besloten het aantal kamers flink uit te breiden. Vooral in Amsterdam en Haarlemmermeer (Schiphol) nam de vraag naar hotelkamers sterk toe. De hoofdstad telde in 2006 rond de 18.000 kamers. In 2012 waren dat er 23.000. De verwachting is dat dit aantal verder stijgt tot 26.800 in 2015. De gemeenten menen dat in verschillende gebieden nog steeds ruimte is voor nieuwe hotels, maar willen ook bijtijds kunnen ingrijpen als er een overschot dreigt.

In de metropoolregio als geheel waren er in 2006 ongeveer 26.400 hotelkamers en in 2012 rond de 32.900. De verwachting is dat dit aantal over twee jaar is gegroeid tot 38.834. Dat is ten opzichte van 2006 een groei van 38 procent. De extra kamers leverden sinds 2006 alleen al in de hoofdstad 2.400 nieuwe banen op en zorgden voor extra toeristische inkomsten.

Reageer op dit artikel