nieuws

Gemeenten hadden geen grip op Floriade

regios

De vijf gemeenten die de Floriade 2012 in Venlo moesten controleren, hadden onvoldoende zicht op de cijfers, ontwikkelingen en resultaten. Dat blijkt uit een onderzoek dat donderdagavond wordt gepresenteerd aan de vijf gemeenteraden in Noord-Limburg.

Gemeenten hadden geen grip op Floriade

De Floriade maakte een verlies van 9 miljoen euro. De nog aanwezige waarde van infrastructuur en vastgoed brengt dit verlies terug naar bijna 5,5 miljoen. Dat bedrag kan echter nog oplopen door hogere rentekosten als gevolg van de rode cijfers. De gemeenten staan garant voor de tekorten.

Gemeenten werden feitelijk buitenspel gezet, blijkt uit het onderzoek. De Floriade-directie dreigde een wethouder die wist van de financiële problemen aansprakelijk te stellen als hij hierover zijn gemeenteraad informeerde. De wethouder hield vervolgens zijn mond. De directie werd niet tegengesproken, aldus de onderzoekers. ‘Het lijkt erop dat men zich heeft laten afschrikken.’

Tussen stichting, raad van commissarissen en deelnemende gemeenten was er sprake van ‘een minder collegiale samenwerking’. De stichting was het hoogste orgaan, maar in de praktijk stond de stichting naast de geoliede tandem van raad van commissarissen en directie. ‘Ongewenst’, concludeert het rapport.

Het onderzoek werd ingesteld nadat burgemeester Antoin Scholten van Venlo in december bekendmaakte dat er een verlies van 9 miljoen euro was gemaakt als gevolg van tegenvallende inkomsten van de bezoekers en hoge exploitatiekosten. De directie beweerde na afloop van de Floriade juist dat er zwarte cijfers zouden worden geschreven. Er waren ‘immers’ 2 miljoen bezoekers geweest.

Reageer op dit artikel