nieuws

Fotoboek toont rijkdom grachtenpanden

regios

Wie langs de statige Amsterdamse grachtenhuizen dwaalt en zich afvraagt wat zich achter de karakteristieke gevels bevindt, kan terecht bij fotograaf Arjan Bronkhorst. Zijn boek Grachtenhuizen, dat volgende week verschijnt, biedt een inkijkje achter de monumentale deuren, die voor de gewone burger veelal gesloten blijven. Amsterdam viert dit jaar het 400-jarig bestaan van de grachtengordel.

Fotoboek toont rijkdom grachtenpanden

Het kostte Bronkhorst soms maanden om toestemming te krijgen van de huidige bewoners om de vaak rijk gedecoreerde interieurs van hun kapitale huizen te fotograferen. Ruim dertig huizen worden uitgebreid belicht. Ook komen de huidige bewoners aan het woord. Soms waren ze jarenlang bezig om het pand weer in de oude staat terug te brengen. Volgens Bronkhorst zijn deze particulieren ‘de hoeders van het nationaal erfgoed’. De meeste van de huizen zijn niet toegankelijk voor het publiek.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, die zelf ook in een grachtenpand woont, neemt dinsdag het eerste exemplaar in ontvangst. Sinds 1927 is het traditie dat de burgemeester in de ambtswoning aan de Herengracht woont. Dit ‘Huis met de Kolommen’ dateert uit 1672. In 2010 riep Unesco de grachtengordel uit tot werelderfgoed.

Reageer op dit artikel