nieuws

CFV stelt Mitros onder verscherpt toezicht

regios

Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) stelt woningcorporatie Mitros vanaf december onder verscherpt toezicht. De toezichthouder maakt zich zorgen over de kwaliteit van de financiële informatie in combinatie met de vermogenspositie van Mitros. Deze vermogenspositie voldoet volgens de prognoses van het CFV aan het einde van de komende vijf jaar niet aan de beoordelingscriteria.

CFV stelt Mitros onder verscherpt toezicht

Dat maakte de Utrechtse corporatie gisteren zelf bekend. Mitros bezit ruim 25.000 woningen in Utrecht en 5.600 in Nieuwegein.

Mitros zegt zelf een financieel gezonde corporatie te zijn. Volgens de sociale huisvester is het CFV-besluit gebaseerd op verouderde gegevens van begin 2013. Mitros voerde na die tijd een reorganisatie door waarbij drie kantoren werden gesloten en het personeelsbestand met vijftig medewerkers afnam. Deze zomer kondigde de corporatie ook aan geen nieuwbouw meer in Leidsche Rijn te realiseren. De lopende projecten gaan wel door, aldus Mitros. Daaronder zijn zes renovatieprojecten van bijna duizend woningen die eerst waren uitgesteld maar nu toch in 2014 en 2015 kunnen worden uitgevoerd.

Mitros moet vóór 1 januari 2014 een plan opstellen om de vermogenspositie aan het einde van de komende vijfjaarsperiode te versterken. Daarnaast maken de corporatie en het CFV afspraken over een verbetering van de financiële informatievoorziening. ‘Ondanks de invoering van de verhuurdersheffing en de economische crisis blijft Mitros veel investeren om de kwaliteit van woningen te verbeteren’, concludeert de corporatie. Het besluit van het CFV heeft volgens Mitros niets te maken met de asbestaffaire. Die kostte de corporatie 9 miljoen euro.

Reageer op dit artikel