nieuws

Begin bouw Zuiderstrandtheater Scheveningen

regios

In Scheveningen is woensdag met de bouw begonnen van het Zuiderstrandtheater. Het gebouw wordt de komende jaren het onderkomen van het Residentieorkest en het Nederlands Danstheater.

Begin bouw Zuiderstrandtheater Scheveningen

Hun huidige thuisbasis in het centrum van Den Haag wordt gesloopt; op dezelfde plek komt het zogeheten Spuiforum of wel Cultuurpaleis. Het Zuiderstrandtheater moet de komende zomer klaar zijn en dan tot 2018 worden gebruikt. Daarna kan het weer worden ontmanteld.

Den Haag gaf vorige maand groen licht voor de bouw van het Spuiforum. Dat moet in 2018 worden opgeleverd. Het cultuurpaleis gaat onderdak bieden aan het Nederlands Danstheater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. Op de locatie van het forum staan nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater. Die worden gesloopt.

Den Haag heeft maximaal 181 miljoen euro over voor het Spuiforum. Om het project is in de stad veel te doen. De gemeente verwacht dat het een culturele trekpleister wordt, maar tegenstanders vinden het een verspilling van belastinggeld. Ze zijn bang dat het Cultuurpaleis veel duurder wordt dan begroot en zien liever dat de bestaande gebouwen worden gerenoveerd. De gemeente onderzocht afgelopen zomer de haalbaarheid van renovatie, maar concludeerde toen dat sloop en nieuwbouw goedkoper was en meer opleverde.

Reageer op dit artikel