nieuws

Aanbesteding rijkskantoor de Knoop in Utrecht begint

regios

De Rijksgebouwendienst heeft de aanbesteding geopend voor het herontwikkelen van de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot rijkskantoor en vergadercentrum. Bedrijven of consortia kunnen inschrijven voor deze opdracht, die zich uitstrekt van ontwerp en renovatie tot en met financiering en onderhoud en het leveren van facilitaire diensten. Het contract krijgt een looptijd van twintig jaar.

De aankondiging van deze DBFMO-opdracht (Design, Build, Finance, Maintain & Operate) is gepubliceerd op TenderNed. De grond en de gebouwen zijn en blijven eigendom van het Rijk. De aanbesteding loopt tot halverwege 2015. Het is de bedoeling dat eind 2017 de eerste gebruikers in het nieuwe pand trekken. Die verlaten dan verschillende panden die versnipperd over Utrecht liggen. Het project maakt deel uit van het gebied Westflank-Zuid, begrensd door het Beatrixgebouw, de Spoorzone, de Croeselaan en de Rabobank. Voor Westflank-Zuid is een plan gemaakt door de aandeelhouders in het gebied: de gemeente, NS Stations en de Rijksgebouwendienst.

Het plan past in het regionale masterplan voor huisvesting van het Rijk, dat is gericht op efficiënte, flexibele huisvesting van een Rijksdienst die steeds kleiner wordt. In het kantoorgedeelte komen bijna 1.100 werkplekken, bedoeld voor 1.700 rijksambtenaren, die de werkplekken samen en afwisselend gebruiken. Het vergadercentrum is ook bedoeld voor andere rijksambtenaren; er kunnen dagelijks 900 mensen terecht. Het complex ligt vlakbij station Utrecht Centraal.

Het huidige kazernegebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 20.865 m2. Het nieuwe gebouw moet ongeveer 30.000 m2 omvatten, waarvan 22.500 m2 voor kantoren en 6.000 m2 voor het vergadercentrum en gastwerkplekken. Daarnaast moet er parkeerruimte voor 200 auto’s en 500 fietsen/motoren komen. Tot de  opdracht behoort ook het inrichten van de buitenruimte en een paviljoen met commerciële functies die het rijkskantoor vijftien jaar lang ondersteunen.

Reageer op dit artikel