nieuws

Zaak tegen notaris in fraudezaak gaat door

regios

De Kerkraadse notaris John van Thoor, die verdachte is in de grote Limburgse fraudezaak Landlord, heeft een zaak tegen inbeslagname van drie notariële zaaksdossiers dinsdag verloren. De Hoge Raad wees het beroep op zijn beroepsgeheim af. Het Openbaar Ministerie (OM) laat weten dat de zaak tegen de notaris door gaat.

Zaak tegen notaris in fraudezaak gaat door
rechtbank

De veelbesproken fraudezaak Landlord draait om de Kerkraadse huisjesmelker Joep Janssen, die wordt verdacht van belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen. De notaris was betrokken bij vijftig aankopen en achttien verkopen van vastgoed door Janssen. De notaris wordt beschuldigd van witwassen en valsheid in geschrifte en zat in 2011 twee dagen vast. De rechter in Maastricht oordeelde eerder dat de notaris nader onderzoek had moeten doen naar het verschil tussen de lage aankoopprijs en veel hogere WOZ-waarde in twee dossiers.

De Hoge Raad oordeelt dat de rechter terecht heeft geoordeeld dat er een redelijk vermoeden van schuld bestaat en dat er uitzonderlijke omstandigheden bestaan die de inbeslagname van de zaaksdossiers rechtvaardigen. De rechter legde eerder deze maand geen straf op aan Janssen, zijn gezinsleden en enkele medeverdachten omdat ze door fouten en blunders van het OM geen eerlijk proces hebben gehad. Het OM ging in hoger beroep.

Reageer op dit artikel