nieuws

Verkoopprocedure Franse klooster zonder resultaat

regios

De verkoopprocedure voor het Franse klooster in Sittard heeft geen concreet resultaat opgeleverd. De twee ingediende plannen voldoen niet aan de voorwaarden die de gemeente heeft gesteld. Toch wordt het klooster nog niet gesloopt.

Het college van burgemeester en wethouders bekijkt of op basis van de ingediende plannen alsnog (her)gebruik van het gemeentelijke monument mogelijk is. ‘De twee ingediende plannen geven ons geen zekerheid dat de kapel en de overige gebouwen behouden blijven’, aldus wethouder Pieter Meekels. ‘Toch is het goed om op basis van de ingediende plannen met de twee ontwikkelaars nog eens door te praten.’

Het Franse klooster maakte deel uit van het inmiddels gesloopte Maaslandziekenhuis. Het is een gemeentelijk monument. In september vorig jaar besloot de gemeenteraad om het college te laten onderzoeken of behoud van het complex mogelijk is. Via een openbare aanbestedingsprocedure is het gebouw te koop aangeboden. In eerste instantie reageerden vier geïnteresseerden. Uiteindelijk zijn twee initiatieven geconcretiseerd en ingediend.

Intervent Volendam en Swentibold Projectontwikkeling in Sittard hebben beiden een plan ingediend dat uitgaat van een combinatie van functies, waaronder studentenhuisvesting en bedrijvigheid. Uiteindelijk strandden beide plannen op financiële gronden, zo concludeerde bureau Twijnstra Gudde, dat de verkoopprocedure begeleidde. De gemeente heeft steeds aangegeven geen zaken te willen doen met een traditionele projectontwikkelaar die, in afwachting van betere tijden, exclusiviteit verlangt en het gebouw laat leegstaan en verpauperen. Daarom is in de voorwaarden opgenomen dat de koper een boete moet betalen als hij na contractondertekening afhaakt of binnen een jaar na ondertekening nog niet is begonnen. Uiteindelijk bleek dit voor de ontwikkelaars te risicovol.

‘We kunnen het Franse klooster natuurlijk op traditionele wijze verkopen aan een projectontwikkelaar. Maar daar wordt niemand, behalve de projectontwikkelaar, beter van,’ zegt Pieter Meekels. ‘Bovendien weet je dan niet wat er uiteindelijk gaat gebeuren en heb je ook geen invloed op of zeggenschap over het onderhoud van het klooster. De kans dat het klooster dan verpaupert, is aanwezig.’ Meekels verwacht dat in het voorjaar van 2014 duidelijk is of er een haalbaar plan is voor het Franse klooster.

Reageer op dit artikel